Které nápoje a potraviny vás při horkých letních dnech zaručeně ochladí?

Které nápoje a potraviny vás při horkých letních dnech zaručeně ochladí?
Fotografie: pixabay.com
  • Je potřeba mít u sebe neustále dostatek tekutin
  • Vodu si můžete vylepšit o mražené ovoce a zeleninu
  • Dejte pozor na konzumaci alkoholu v tropických dnech

Je tu období letních dovolených a čase stráveného na výletech a u vody. Pokud doma nedisponujete klimatizací, pak se vám bude zvedat teplota v bytě úměrně s teplotou venku, která při největších vedrech dosahuje i ke 40 °C. Takové teploty nejsou pro náš organismus dobré v jakémkoliv věku, a proto je důležité vyhýbat se co nejvíce přímému slunci a dodržovat pitný režim. A nejlepší je v těchto tropických dnech zařadit potraviny, které vás ochladí.

Okurka a meloun

Tyto potraviny bezpochyby k létu patří. Okurka i meloun jsou tvořeny převážně z vody a jejich konzumací se zároveň hydratujete. Podle pharmeasy.in navíc okurka snižuje tělesnou teplotu a meloun zase dodá vašemu tělu potřebné živiny. Tuto zeleninu můžete jíst jen tak, nebo ji vhodit do vody na ochucení. Pokud byste chtěli ještě více osvěžit, dejte nakrájený meloun na chvíli do mrazáku a můžete jej jíst jako zmrzlinu. Navíc takto můžete osvěžit i vašeho psa.

Kokosová voda a jogurt

Kokosová voda obsahuje draslík, sodík a hořčík. Tyto minerály vám podle onlymyhealth.com pomohou udržet tělo hydratované. Vybírejte ale čisté kokosové vody, bez přidaných cukrů či dalších látek. I jogurt vám pomůže ochladit se. Horké letní dny mohou mít na svědomí střevní potíže, kterým můžete jogurtem s probiotiky předejít. Nejlepší volbou je klasický bílý jogurt, který si případně můžete dochutit čerstvým ovocem. Můžete si z něj udělat také zmrzlinu – stačí víčko propíchnout dřevěnou či plastovou špejlí a dát celý jogurt do mrazáku.

meloun

Citrusové plody a hrozny

Pokud musíte ven, nezapomeňte si s sebou vzít láhev s vodou. Vyhněte se slazeným nápojům a k ochucení použijte pomeranč, citron, limetku, grapefruit nebo hrozny. Můžete do vody vymačkat pouze šťávu, nebo do lahve vložit kousky ovoce. Aby vám vydržela voda co nejdéle chladná, je dobré ovoce předtím nechat zamrazit. Zmrazené hrozny jsou navíc skvělou volbou i jen jako pochoutka. Před vložením do mrazáku je ale zbavte stopky.

Dejte pozor na alkohol

K letním dnům patří i posezení na venkovních zahrádkách restaurací. Sednutí pod slunečník a objednání si piva přímo láká pro osvěžení, ale myslete na to, že alkohol dehydratuje. Pokud vypijete alkoholu více, může se vaše tělo začít přehřívat, jelikož bude mít potíže s termoregulací a dehydratace může vyústit v bolest hlavy. Pokud už budete pít alkohol, je dobré se vyhnout tomu vysokoprocentnímu a střídat ho s nealko nápoji.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze