Nejste si jistí, které potraviny jsou zdravé a které ne? S těmito nešlápnete vedle

Nejste si jistí, které potraviny jsou zdravé a které ne? S těmito nešlápnete vedle
Fotografie: pixabay.com
  • Špenát, kapusta a brokolice obsahují vitamin E a vlákninu
  • V sezóně si dopřejte superpotraviny borůvky, maliny a ostružiny
  • A důležité je konzumovat i ryby a mléčné výrobky

Chcete začít lépe jíst, ale ze všech stran se na vás řítí nejrůznější informace, které se navzájem neslučují? Bohužel to je realita, jelikož ve správném stravování dnes mohou radit i ti, kteří tomu ne příliš rozumí a drží se tak informací naučených na kurzu. Neexistuje žádná univerzální dieta, která by byla pro všechny, jelikož každý člověk vnímá jídlo jinak, má rád jiná jídla a také má jiné spalování a trávení.

A nejde jen o diety. V obchodech najdeme obrovské množství potravin, které sice chutnají dobře, ale tělu nic nedají. Existuje ale mnoho potravin, se kterými si můžete být jisti, že jsou pro vás zdravé a poskytnou tělu vitamíny a minerály. Pokud tedy na ně nejste alergičtí nebo je nemáte zakázané od lékaře kvůli speciální dietě. Které vybrané potraviny jsou tedy pro tělo zdravé?

Zelená zelenina

Zelenina je samozřejmě zdravá všechna, ale zejména ta tmavě zelená, jako je špenát, kapusta a brokolice, patří mezi nejlepší zdroje vitamínu E. Jak uvádí health.com, vitamin E je antioxidant, který chrání buňky před volnými radikály, a tak je chrání před stárnutím. Kromě toho mají vysoký obsah živin – vápník, železo, kyselinu listovou a vitamin K. Tyto druhy zeleniny mají málo kalorií, proto si je můžeme dopřávat často. Pozor je však potřeba dávat, jak si je upravujeme. Nejvhodnější úpravou je dušení na páře, vaření a pečení.

Bobuloviny

Bobuloviny

Borůvky, ostružiny, maliny, rybíz – to jsou nejzdravější bobuloviny, které můžete sníst. Kromě borůvek, které dostanete po celý rok v supermarketech, se ale jedná o sezónní potraviny, které jsou jinak velmi drahé. Všechny zmíněné mají vysoký obsah vitamínu C, což je, stejně jako vit. E, antioxidant. Dále v nich najdete vlákninu, která je důležitá pro správné zažívání. Pozor si dejte ale na čerstvé borůvky, které v čerstvém stavu způsobují průjem. Tyto potraviny jezte nejlépe čerstvé a kalorií se bát nemusíte – jedná se o takzvané superpotraviny, které mají málo kalorií, ale vysoký počet vitamínů a minerálů.

Ryby a mořské plody

Ryby bychom měli zařadit do jídelníčku z důvodu omega-3 mastných kyselin a jódu, jak uvádí healthline.com. Je ale potřeba myslet na to, že ryby, ačkoliv jsou zdravé, jsou většinou i velmi tučné. Losos, makrela či tuňák patří mezi nejtučnější ryby, a proto je lepší je jíst na oběd než na večeři.

Nezapomínejme ani na ryby v konzervách. Ať už jde o sardinky, tuňáka či lososa, pro co největší užitek si vybírejte kvalitní konzervy a nejlépe ty, které nabízejí rybu ve vlastní šťávě, a ne v oleji. Co se týče krevet, krabů či mušlí, mají vysoký obsah bílkovin a méně kalorií, zde je ale potřeba myslet na to, že čerstvost a kvalita hrají důležitou roli.

Mléčné výrobky

U těchto potravin je potřeba rozlišovat tu zdravější formu. Například pokud máte rádi syrečky, tento druh sýrů má velmi málo kalorií a vysoký obsah bílkovin. Stejně tak neuděláte chybu, pokud budete konzumovat kefír, tvaroh či podmáslí. I v tomto případě do sebe dostanete bílkoviny, ale málo kalorií. Pozor si naopak dejte na nekvalitní jogurty, které jsou nastavované škroby, a nekvalitní nebo tučné sýry. U mléčných výrobků je důležité číst složení, jelikož jen tak poznáte kvalitní výrobek.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze