Březen lámal teplotní rekordy. Na některých místech bylo naměřeno i 23 °C

Březen lámal teplotní rekordy. Na některých místech bylo naměřeno i 23 °C
Fotografie: unsplash.com
  • Březen byl nejteplejším od roku 1961, přičemž rekordní na teploty byl i únor
  • Teplota 25 °C nebyla v březnu překonána, ale metrologové ji naměřili jen o den později 1. dubna

Již minulý rok jsme byli svědky toho, že prakticky celé léto a podzim padaly teplotní rekordy. A v letošním roce to pravděpodobně bude vypadat podobně. Ještě nezačalo ani jaro a na několika místech Česka byly naměřeny teplotní rekordy. Březen byl pak podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nejteplejším zaznamenaným od roku 1961. Rekordní byl přitom i únor.

Dle předběžných dat byla průměrná teplota za březen (7,0 °C) o 3,8 °C vyšší než normál 1991–2020. Březen 2024 byl o 0,8 °C teplejší než doposud nejteplejší březen zaznamenaný v roce 2014,uvedl ČHMÚ na sociální síti X s tím, že několik dní bylo dokonce naměřeno i o 4 °C více, než je v tomto období běžné. Nejteplejší dny pak byly poslední dva březnové, kdy bylo o 8 stupňů Celsia více, než je průměr. Na některých místech tak byla naměřena teplota přes 23 °C.

Doposud byl nejteplejší březen v roce 2014 – ten letošní jej podle ČTK překonal o 0,8 °C. I tak ale nebyla v březnu pokořena hranice 25 °C, která určuje už letní den. Mnoho ale nechybělo, jelikož více jak 25 stupňů Celsia bylo naměřeno hned 1. dubna v Karviné. Minulý rok přitom tato teplota padla až o měsíc později. Ačkoliv byl březen teplotně nadprůměrný, srážky byly v normálnu nebo podnormálu.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze