Atlantický oceán zažívá záhadné ochlazení po rekordních vedrech

Atlantický oceán zažívá záhadné ochlazení po rekordních vedrech
Fotografie: unsplash.com
  • Povrchové teploty Atlantiku překonávají rekordy již více než rok
  • Severní část oceánu měla v červnu nadprůměrné teploty, a to o 1 až 3 °C
  • Naopak u rovníku se Atlantik začal ochlazovat a průměrná naměřená teplota je o 0,5 až 1 °C nižší než průměr

Globální oteplování se projevuje po celém světě a oteplování zažívají i oceány. Více než rok jsou povrchové teploty Atlantického oceánu na svých maximech a překonávají rekordy. V posledních měsících ale podle gizmodo.com se oceán začal ochlazovat a nikdo přesně neví proč. Ještě v červnu byly teploty v severní části Atlantiku vyšší o 1 až 3 °C než obvykle a některé části oceánu dokonce byly o 5 °C nad průměrem. Navýšení klimatologové odůvodňovali změnami klimatu a zvláště silným El Niño v minulém a letošním roce.

Atlantik u rovníku se ale od začátku června ochlazuje – má o 0,5 až 1 °C méně, než je v tuto dobu zvykem. Pokud ochlazování přetrvá až do konce srpna, bude se podle Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) jednat o takzvaný jev La Niña (Atlantic Niña), který je protějškem El Niño. Přesto je ale toto ochlazení záhadné, jelikož k němu došlo velmi rychle.

Toto letní ochlazení je způsobeno větry, které působí na hladinu oceánu. Země má celoroční pásmo srážek kolem tropů. Tento pás srážek, poháněný silnějším solárním ohřevem, migruje během léta na severní polokouli na sever. Pravidelné bouřky nasávají vzduch od jihovýchodu přes rovníkový Atlantik,“ uvedl NOAA ve zprávě. Vítr tedy dokáže povrchovou vodu poslat pryč od rovníku a na povrch se dostává studenější voda z hlubších vrstev oceánu.


I když se může zdát, že ochlazení o půl stupně Celsia není významný rozdíl, který by stál za zkoumání, opak je pravdou. Tento teplotní rozdíl může mít dopad na srážky na okolních kontinentech, včetně posunutí období dešťů. Atlantic Niña také zvyšuje pravděpodobnost vzniku silných hurikánů okolo Kapverdských ostrovů. Aktivita hurikánů se tedy v tomto roce očekává vyšší, než je normál.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze