Britské družice budou měřit unikající teplo z budov

Britské družice budou měřit unikající teplo z budov
Fotografie: unsplash.com
  • Společnost Satellite Vu chce vypustit celkem sedm termovizních sond
  • Sondy budou pomocí infračerveného záření sledovat unikající teplo z budov
  • První satelit by měl být vypuštěn příští rok

Britská vesmírná společnost Satellite Vu chce vypustit celkem sedm termovizních sond. První satelit chce vypustit příští rok pomocí vznosné rakety Falcon 9 od SpaceX. Zbývajících šest chce vypustit do tří let. Sondy pro snímání tepla mají odhalit špatně izolované budovy po celém světě. Název tohoto satelitního programu zatím společnost neuvedla.

Sondy budou sledovat unikající teplo z budov pomocí detektorů infračerveného záření s vysokým rozlišením a ukáží, ze kterých budov uniká teplo a plýtvá se energií. „Naše satelity budou vybaveny unikátními infračervenými kamerami, které dokážou měřit tepelné emise z jakékoli budovy na planetě,“ řekl Anthony Baker, generální ředitel Satellite Vu.


Dle The Guardian jsou sondy konstruovány společností Surrey Satellite Technology Limited. Po dokončení budou měřit nepřetržitě unikající teplo po celém světě. Údaje by také měly pomoci monitorovat znečištění řek z továren, aktivity solárních panelů a ohniska lesních požárů. V současné době je možné provádět pouze rozsáhlé průzkumy vyzařovaného tepla v okolí. „Naše satelity budou vybaveny detektory se supervysokým rozlišením, které jim umožní studovat jednotlivé budovy a ukázat, kolik tepla z nich uniká,“ řekl Baker.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze