SpaceX s miliardářem Jaredem Isaacmanem zahajují misi Polaris. Jaký je její cíl?

SpaceX s miliardářem Jaredem Isaacmanem zahajují misi Polaris. Jaký je její cíl?
Fotografie: unsplash.com
  • Isaacman si minulý rok zaplatil u SpaceX první soukromou misi a zároveň ji použil pro sbírku dětské nemocnici
  • Nyní se spojil se SpaceX a s první misí Polaris Down chce dosáhnout vyšší oběžné dráhy a podniknout výstup do vesmíru
  • Posádka bude složena ze čtyř členů, včetně Isaacmana, který bude velitelem mise

Jared Isaacman je americký podnikatel, pilot a astronaut. V loňském roce si jako první zaplatil soukromou misi Inspiration4 od společnosti SpaceX, které sám velel. Misi využil ke sbírce pro dětskou výzkumnou nemocnici St. Jude a vybralo se více jak 240 milionů dolarů (5,2 miliard korun). Nyní Isaacman uvedl, že ve spolupráci se SpaceX zahajuje program Polaris, který vyšle lidi do vesmíru, později tak dopomůže splnit cíl, kterým je vyslat lidi na Měsíc a Mars.

První mise nese název Polaris Down a odhadovaný start je naplánován nejdříve na konec tohoto roku. Mise by měla trvat pět dní, během kterých se má kosmická loď dostat na nejvyšší oběžnou dráhu. Jedná se o tzv. Apogeum, což představuje bod, kdy je těleso obíhající kolem Země nejdále. Tento let by měl zahrnovat i výstup do vesmíru, včetně upravené verze přetlakového obleku, který aktuálně nosí astronauti Crew Dragon.


Na rozdíl od loňské mise Inspiration4, která startovala bez profesionálního astronauta, si nyní Isaacman vybral posádku pro Polaris Dawn. Misi bude jako minule velet a dalším členem posádky bude pilot Scott „Kidd“ Poteet, který byl jedním z pozemních ředitelů Inspiration4, a dvě zaměstnankyně SpaceX poletí jako specialistky mise. „Mise Polaris Dawn má řadu důležitých cílů, takže ve spolupráci se SpaceX jsme vybrali skupinu odborníků, kteří se dobře znají z naší společné práce na Inspiration4 a mají základ důvěry, na kterém můžeme stavět,“ řekl Isaacman.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze