Jak mrazivé teploty jsou v naší Sluneční soustavě?

Jak mrazivé teploty jsou v naší Sluneční soustavě?
Fotografie: NASA
  • Prázdný prostor ve vesmíru má přibližně -270 stupňů Celsia, jinak je tomu však u planet, měsíců a asteroidů
  • Podle výzkumu jsou nejchladnějším místem ve Sluneční soustavě měsíční krátery
  • Krátery jsou tak hluboké, že jsou zastíněny před slunečním světlem
  • Na dně kráterů se teplota odhaduje na -248 stupňů Celsia, což je méně než povrchová teplota Pluta

Teploty ve vesmíru se pohybují těsně nad absolutní nulou, tedy bodem, kdy se zastaví pohyb molekul. Základní teplota je asi -270 stupňů Celsia. Teplota však není v naší Sluneční soustavě konstantní. To, co se nazývá „prázdný“ prostor, je mnohem chladnější než planety, měsíce a asteroidy. Je to z toho důvodu, že v prázdném prostoru, i když úplně prázdný není, se nenachází prakticky nic, co by mohlo absorbovat energii přicházející ze Slunce. Které místo je tedy kromě prázdného prostoru nejchladnější?

Teploty lze měřit pozorováním intenzity infračerveného a mikrovlnného záření z povrchů. Pokud taková měření neexistují, lze teploty odhadnout na základě množství slunečního světla,“ řekl Ian Crawford, profesor planetární vědy a astrobiologie. Ačkoliv existují tyto způsoby měření teplot, pořád se jedná pouze o odhady, které se snaží vědci neustále upřesňovat, uvedl space.com.

V roce 2009 robotická sonda NASA s názvem Lunar Reconnaissance Orbiter sesbírala data, která naznačovala, že krátery na měsíčním jižním pólu by mohly být nechladnější místem v naší Sluneční soustavě. Tuto teorii později studoval Patrick O’Brien a jeho poradce Shane Byrne, planetární výzkumníci z University of Arizona. Ti uvedli, že by měsíční krátery mohly být skutečně nejchladnějším místem ve Sluneční soustavě. Podle nich jsou krátery zastíněni dvojitě. To znamená, že jsou zastíněni před přímým slunečným světlem, ale i před sluneční zářením, které by se odráželo z blízkých osvětlených oblastí.


Podle O’Briena a Byrnea se odhaduje, že krátery mají teploty kolem -248 stupňů Celsia. Nevylučují však, že by mohly být ještě chladnější. Jednalo by se tak o nejchladnější místo ve Sluneční soustavě. Pro srovnání – povrchová teplota Pluta je -232 stupňů Celsia. Jediné místo, které by mohlo být chladnější, je Oortův oblak, který se nachází za oběžnou dráhou Neptunu. Jelikož je za poslední planetou, je považován jak za nejvzdálenější oblast Sluneční soustavy, tak i za místo, které je až za naší Sluneční soustavou. Pokud bychom Oortův oblak do Sluneční soustavy nepočítali, měsíční krátery jsou tak pravděpodobně nejchladnějším místem.

Tyto teploty jsou ve srovnáním se Zemí extrémní. Nejchladnější naměřená teplota na Zemi byla registrována 21. července 1983 na ruské výzkumné stanici Vostok v Antarktidě, kde bylo naměřeno -89,2 stupňů Celsia.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze