Chtěli byste vědět, co říká váš domácí mazlíček? Brzy by to mohlo být možné

Chtěli byste vědět, co říká váš domácí mazlíček? Brzy by to mohlo být možné
Fotografie: unsplash.com
  • Na Tel Avivské univerzitě se vědcům podařilo přeložit komunikační zvuky mezi netopýry
  • Další vědkyně pozoruje vrány a s pomocí strojového učení se snaží rozeznat, co která vrána řekla a komu
  • V centru pro výzkum delfínů na Floridě komunikují s delfíny pomocí speciální klávesnice

Vědci z celého světa se snaží pomocí umělé inteligence rozeznat, co zvířata říkají a s kým komunikují. Týmu z Tel Avivské univerzity v Izraeli se podařilo díky ultrazvukovým frekvenčním detektorům přeložit komunikační zvuky netopýrů. Ti vydávají zvuky v různých zvukových frekvencích, které se odrážejí od okolních předmětů. Netopýr tyto ozvěny zachycuje a reaguje na ně.

Echolokace, i když její hlavní funkcí je snímání, může být rozhodně použita k přenosu sociálních informací. Je spousta literatury o netopýřím odposlouchávání i poslouchání toho, co říkají ostatní netopýři,“ řekl doktor Yossi Yovel, který pracuje jako docent zoologie na Univerzitě v Tel Avivu. Dodal také, že strojové učení může být klíčem k chápání komunikace se zvířaty a že bez pomoci umělé inteligence by bylo velmi obtížné slyšet rozdíl mezi jednotlivými zvuky. Jakmile se však využily algoritmy strojového učení, podařilo se rozdíly najít.

Natalie Uomini, kognitivní vědkyně, provádí podobný výzkum pomocí stroje nazvaného „Dr Dolittle“. Studuje vránu Novokadelonskou na tichomořském ostrově. Doufá, že pomocí umělé inteligence bude schopna brzy rozeznat, která vrána co řekla a komu. „Ještě si nejsme jisti, co dělá hovor individuálním, ale to nám právě strojové učení dokáže říct. Ať už jsou jednotlivé rysy v hlase jakékoli, pravděpodobně se podobají tomu, jak se lidé dokážou navzájem rozeznat,“ uvedla.


Další vědkyně, která se dle mirror.co.uk snaží komunikovat se zvířaty, je Linda Erb z Centra pro výzkum delfínů v Key West na Floridě. Ta vytvořila klávesnici pro komunikaci s delfíny. „Možná si myslíte, že klávesnice pro delfína bez rukou zní trochu zvláštně, ale jsou vysoce pohybliví a manipulují s předměty různými částmi těla. Vykazovali vzorce velmi podobné tomu, co vidíme u malých dětí, které si osvojují jazyk,“ uvedla. Tým také zjistil, že delfíni začali napodobovat různé zvuky, které vydávala klávesnice pro různé předměty, ve chvíli, kdy je uviděli.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze