Kočky, které spolu žijí v jedné domácnosti, se znají jménem

Kočky, které spolu žijí v jedné domácnosti, se znají jménem
Fotografie: unsplash.com
  • Japonští vědci zkoumali 48 koček v jedné domácnosti
  • Sledovali reakce koček, když někdo vyslovil jméno jiné z nich
  • Kočky se také mohou naučit jména lidských členů rodiny

Vědci z Japonska v nové studii publikované v odborném časopise Nature zjistili, že kočky, které žijí s jinými kočkami v jedné domácnosti, se mohou navzájem znát podle jména. Vědci z Kjótské univerzity studovali 48 koček, které žily společně v jedné domácnosti nebo kočičí kavárně s dvěma dalšími domácími mazlíčky.


Vědci sledovali, jak kočky reagovaly, když někdo vyslovil jméno kočky, se kterou bydlely, nebo úplně neznámé jméno. Všechny kočky byly vyobrazeny na fotografiích. Když se kočka dívala na konkrétní fotku dostatečně dlouho, znamenalo to, že doopravdy zná jméno kočky na obrázku. Kočky byly podrobeny testu individuálně.

Studie také ukázala, že kočky, které již nějaký čas žily s lidskou rodinou, se dokázaly naučit jejich jména. Jedná se o první důkaz, který ukazuje, že kočky domácí dokáží spojit lidské výroky s jejich jmény díky každodenním úkonům. Vědcům však stále není zcela jasné, co kočky k zapamatování jmen vede. „Jedno z možných vysvětlení může souviset s konkurencí. Například kočka může dostat jídlo, když majitel zavolá její jméno, ale ne, když zavolá jméno jiné kočky,“ uvedli vědci pro independent.co.uk.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze