Jaderná elektrárna v Černobylu je obsazená ruskými vojáky. Hrozí nám nebezpečí?

Jaderná elektrárna v Černobylu je obsazená ruskými vojáky. Hrozí nám nebezpečí?
Fotografie: unsplash.com
  • Černobylská elektrárna čelí invazi ruské armády
  • Zaměstnanci elektrárny nemohou odejít a snaží se o bezpečný chod celé elektrárny
  • Elektrárna funguje aktuálně na dieselové generátory, je však potřeba dodávku elektřiny co nejdříve obnovit

Černobyl je město na severu Ukrajiny, poblíž Kyjeva. Název města si však většina z nás spojí s jadernou elektrárnou, ve které 26. dubna 1986 došlo k výbuchu 4. reaktorového bloku. Radioaktivita byla vypuštěna v obrovském množství do vzduchu a dostala se až do České republiky. Přilehlé město Pripjať je dodnes městem duchů. Aktuálně ruská armáda obsadila černobylskou elektrárnu a jsou v ní uvězněni zaměstnanci. Celá elektrárna je bez proudu, který je potřebný pro chlazení.

Podle odborníků je však hrozba jaderné katastrofy nízká. Přibližně 210 pracovníků elektrárny se neustále snaží zajistit bezpečnost i přes skutečnost, že si nemohou odpočinout. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA, v češtině MAAE) uvedla, že se přepracovaní zaměstnanci snaží plnit povinnosti i navzdory invazi. „Jsem hluboce znepokojen obtížnou a stresující situací, které čelí personál v jaderné elektrárně v Černobylu, a potenciálními riziky pro jadernou bezpečnost,“ uvedl generální ředitel IAEA Rafael Grossi v tiskovém prohlášení. Obavy vznikají hlavně z výpadku elektřiny. IAEA uvedla, že monitorovací systémy v elektrárně byly ztraceny a ukrajinský úřad může s elektrárnou komunikovat pouze přes e-mail.


Dle dw.com aktuálně funguje elektrárna na dieselové generátory, ale elektřinu je potřeba co nejdříve obnovit. Kromě zničeného reaktoru, který je přikrytý sarkofágem, se u reaktorů nachází takzvaný „mokrý“ sklad, kde jsou vyřazené radioaktivní palivové tyče, které se i po vyndání z reaktorů nadále zahřívají a je potřeba je chladit po dobu několika let ve vodě a teprve poté se přesunou do „suchého“ skladu. Vodu je však potřeba neustále přečerpávat, jelikož se zahřívá.

Pokud by došlo k vyschnutí ochlazovacích bazénů, mohlo by dojít k uvolnění radiace. Odborníci však uvedli, že radiace by byla nebezpečná pro tamní zaměstnance a uvolnění radiace, jako tomu bylo v roce 1986, je nepravděpodobné. Radiové tyče jsou totiž ve vodě již delší dobu a k odpařování vody tedy nedochází tak rychle.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze