Černý kašel na vzestupu. Minulý týden byl zaznamenán rekordní počet nakažených

Černý kašel na vzestupu. Minulý týden byl zaznamenán rekordní počet nakažených
Fotografie: Annie Spratt, unsplash.com
  • Minulý týden bylo v Česku potvrzeno 827 nových případů
  • Je to nejvyšší nárůst od začátku roku
  • Očkování je povinné pouze pro děti, přeočkování si musí dospělí hlídat sami

Černý kašel už několik měsíců zaznamenává vzestup v počtu nemocných. Podle poslední zprávy Státního zdravotního ústavu (SZÚ) minulý týden přibylo rekordních 827 nově evidovaných případů pertuse. Je to zatím nejvyšší číslo od začátku tohoto roku. Počet hlášených případů se každý týden zvyšuje a na konci minulého týdne již bylo evidováno od začátku roku 3 101 pacientů s touto nemocí.

Nejvíce nemocných je v Jihočeském kraji a následuje kraj Středočeský a Vysočina. Nejméně nakažených je pak v olomouckém a karlovarském kraji. Ohroženy jsou hlavně malé děti, které ještě neprodělaly očkování a starší lidé, u kterých již pravděpodobně nepůsobí vakcína. Podle SZÚ však může černým kašlem onemocnět až 90 % populace, jelikož chránění jsou pouze ti, kteří se nechávají pravidelně přeočkovávat.

Povinné očkování proti černému kašli se v České republice vztahuje pouze na děti. Nejdříve v rámci hexavakcíny, kdy získají protilátky už jako kojenci a následně dochází k přeočkování ve školním věku mezi 10 a 11 rokem. Toto přeočkování bylo ale zavedeno až v roce 2009. „Očkování u školních dětí jsme zavedli, protože jsme zaznamenávali stále více nemocných z řad adolescentů. Tyto statistiky poukázaly na fakt, že očkování poskytuje časově omezenou ochranu na čtyři až dvanáct let a je tudíž nutné přeočkovávat,“ uvedla epidemioložka SZÚ MUDr. Kateřina Fabiánová. Dospělí si tak musí přeočkování hlídat sami.


Černý kašel je vysoce nakažlivé onemocnění dýchacích cest. Nejdříve si nemocný může myslet, že jde o běžné nachlazení, jelikož s kašlem přichází i běžné příznaky nachlazení jako je rýma, teplota, bolest v krku. Kašel se ale následně stupňuje a přechází v záchvatovitý, až dusivý kašel, kdy se nemocný až dáví. To následně může vést až ke zvracení. Pokud se černý kašel neléčí, příznaky mohou trvat i několik měsíců. Podle SZÚ trvá inkubační doba zpravidla 7 až 10 dní a léčba probíhá antibiotiky, čímž je významně zkrácena doba, kdy je nemocný nakažlivý, a také má menší příznaky nemoci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze