Revoluční vakcína v boji s revmatoidní artritidou dává naději milionům lidí

Revoluční vakcína v boji s revmatoidní artritidou dává naději milionům lidí
Fotografie: unsplash.com
  • Výzkumníci z King's College London vyvinuli vakcínu z již existujícího léku, která by mohla předcházet vzniku revmatoidní artritidy
  • Revmatoidní artritida je chronické autoimunitní onemocnění, kterým celosvětově trpí asi 18 milionů lidí
  • Vakcína otevírá dveře k novým možnostem léčby této autoimunitní nemoci

Nově vyvinutá vakcína má své základy v již existujícím léku, má však ambice revmatoidní artritidě (RA) předcházet, což představuje významný pokrok a může přinést naději milionům lidí, kteří jsou touto nemocí ohroženi.

RA, odborně „arthritis rheumatica“, je systémové zánětlivé autoimunitní onemocnění způsobující chronický zánět v těle a bolest kloubů. Celosvětově postihuje asi 18 milionů lidí a může vést k problémům nervového systému, srdce a plic, uvádí Světová zdravotnická organizace. Zhruba 70 % pacientů s RA jsou ženy a 55 % je starších 55 let. 13 milionů lidí s RA trpí její střední nebo těžkou formou. Postihuje hned několik částí těla, nejčastěji to jsou však klouby rukou, zápěstí, chodidel, kotníků, kolenou, ramenou a loktů.

I když se obvykle projevuje v průběhu středního věku, nemoc může postihnout i mladší populaci. Prozatím neexistovala žádná léčba, která by dokázala předejít vzniku tohoto onemocnění. Nově si pacienti mohou lék aplikovat injekční formou přímo do žaludku či stehna, zveřejnil theguardian.com.

Klinické studie prokázaly účinnost léku abataceptu při prevenci vzniku RA - výsledky této studie, publikované v časopise Lancet, jsou označovány za slibné a mohou představovat dobrou zprávu pro jedince s rizikem vzniku RA.

Abatacept je lék běžně předepisován lidem, kteří již RA trpí, ale tým z King's College London zkoumal, zda by mohl být účinný i v prevenci onemocnění u ohrožených pacientů. Léčba je aplikovaná infuzní formou v nemocnici, nebo injekční formou v domácím prostředí a cíleně zasahuje v ohnisku zánětu.


Studie zahrnovala 213 pacientů z 28 nemocničních klinik v Británii a Nizozemska a všichni zúčastnění byli považováni za ohrožené vznikem RA. Z celkového počtu byl 110 pacientům podáván lék abatacept a zbývající části bylo podáváno placebo. Podíl pacientů bez artritidy po 12 měsících byl 92,8 % ve skupině léčené abataceptem a 69,2 % ve skupině užívající placebo. Po dvou letech se RA klinicky projevila u 25 % pacientů léčených abataceptem ve srovnání s 37 % pacientů, kteří užívali placebo. Profesor Andrew Cope z King's College London uvedl: „Doposud se jedná o největší klinickou studii zaměřenou na prevenci RA a první, která prokázala, že je tato léčba účinná i v prevenci vzniku nemoci u ohrožených jedinců.

Studie přinesla shrnutí i dalších přínosů užívání abataceptu, konkrétně šlo o zmírnění bolestí a celkově vyšší kvalitu života. Philip Day, jeden z pacientů zapojených do studie léčený abataceptem, 35 let starý muž z Elthamu z jihovýchodu Londýna, byl zařazen do studie v roce 2018. Bolesti kloubů, které dříve bránily tomuto nadšenému sportovci hrát fotbal, se od té doby výrazně snížily. Day popsal studii jako „paprsek naděje v temných časech“. Dodal: „Během několika málo měsíců jsem již neměl žádné bolesti a řekl bych, že jsem po pěti letech vyléčený. Nyní mohu hrát fotbal se svým tříletým synem a žít normální život.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze