Češi kvůli nemocem ztrácejí až 10 let zdravého života

Češi kvůli nemocem ztrácejí až 10 let zdravého života
Fotografie: unsplash.com
  • Řešením mohou být smysluplně zaměřené investice do prevence
  • V oblasti primární prevence jde zejména o zvýšení zdravotní gramotnosti
  • V sekundární prevenci je zapotřebí zvýšit účast dospělých na preventivních prohlídkách u praktických lékařů

Zdravotní stav obyvatel Česka je horší než v případě našich západních sousedů. Délka života sice stále roste, čas získaný navíc ale příliš často strávíme nemocní, tedy s významně zhoršenou kvalitou života a vysokou potřebou nákladné léčby i sociálních služeb. To má následně významný negativní dopad na celou českou ekonomiku. Řešením mohou být smysluplně zaměřené investice do prevence. Se změnami je třeba začít co nejdříve.

„Jako lékař a ekonom vnímám stav investic do prevence a následky na celou společnost jako dlouhodobě neudržitelné. V čase, kdy se řeší důchodová reforma, tedy jak dlouho budou lidé schopni a ochotni pracovat, získává téma zdravotního stavu obyvatel ještě vyšší důležitost. Promyšlené investice do prevence mají jasnou ekonomickou návratnost. A naopak, nezačneme-li dnes konat, celý systém se může v budoucnu stát neudržitelným,“ varuje řídící partner Advance Healthcare Management Institute Pavel Hroboň.

Advance Institute chce aktivně přispět k řešení. Proto připravil novou publikaci s názvem Prevence – praktický návod na zlepšení zdravotního stavu a podporu ekonomického růstu s cílem podpory pozornosti věnované prevenci a investic do zlepšení zdravotního stavu. „Prevence je významně podfinancována. Je potřeba, aby se lidé aktivně starali o udržení svého zdraví a nevyhledávali pomoc zdravotního systému až ve chvíli, kdy se tělo již nemocí dožaduje záchrany. Pokud nedokážeme současnou situaci změnit, bude se stav v důsledku pokračujícího stárnutí obyvatelstva zhoršovat a vyžadovat více a více personálu i peněz,“ souhlasí se závažností situace ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

V oblasti primární prevence, tedy podpory zdraví, jde zejména o zvýšení zdravotní gramotnosti (dostatečnou úroveň znalostí má dnes jen 32 % Čechů), vyšší zdanění zdraví škodlivých látek a ekonomickou motivaci občanů ke zdravému životnímu stylu. Primární prevence ale nemůže být jen zodpovědností zdravotníků, klíčovou úlohu hrají školy, zaměstnavatelé a místní a regionální samospráva. V sekundární prevenci, tedy včasném odhalení nemocí, potřebujeme zvýšit účast dospělých na preventivních prohlídkách u praktických lékařů (dnes je absolvuje pouze třetina Čechů) i na screeningových vyšetřeních. Cestou k motivaci občanů může být například propojení benefitů z fondu prevence zdravotních pojišťoven s účastí na prohlídkách a screeningu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze