Česko zasáhnou extrémní teploty. Jak se ochránit před tepelnou zátěží?

Česko zasáhnou extrémní teploty. Jak se ochránit před tepelnou zátěží?
Fotografie: pixabay.com
  • Na některých místech dosáhnou teploty až 36 stupňů Celsia
  • Ohroženi jsou zemědělci, stavební dělníci, policisté, zdravotníci, hasiči a další profese, které pracují alespoň určitou část směny venku
  • Je potřeba mít pravidelné přestávky, pokrývku hlavy a mít u sebe dostatek tekutin

Do České republiky dorazily extrémní teploty, kdy na některých místech budou dosahovat i 36 stupňů Celsia. Kdo má na výběr, bude se držet doma nebo vyrazí k vodě. Je tu ale mnoho pracujících, kteří musejí pracovat venku na slunci. Ohroženi jsou však i pracovníci uvnitř budov, jež nejsou dobře odvětrávány nebo nejsou vybaveny klimatizací. Státní zdravotní ústav vydal varování před tepelnou zátěží při práci a jak co nejvíce eliminovat dopady na tělo.

Kdo je vystaven riziku tepelného stresu?

V těchto dnech jsou nejvíce ohroženi lidé pracující venku. Jedná se tedy o odvětví lesnictví, zemědělství, stavebnictví, ale ohroženi jsou i zdravotní pracovníci, policisté, hasiči, stánkaři a další profese, jež i část pracovní doby tráví venku. Kromě toho se riziko vztahuje i na pracovníky uvnitř budov, kde například nefunguje klimatizace nebo pracují v místě, kde jsou vystavováni vysokým teplotám. Zpravidla se tak jedná o slévače, oceláře, pekaře, kuchaře, ale i pracovníky prádelen, skladů a nejrůznější sociální pracovníky. Pocitovou teplotu navíc zvyšuje vysoká vlhkost, která má negativní vliv na tělo.

Jaké jsou nejčastější zdravotní potíže?

Pokud je člověk dlouhodobě vystavován vysokým teplotám, ve kterých musí fyzicky pracovat, mohou se dostavit zdravotní potíže, Mezi ně nejčastěji patří úpal, vyčerpání z horka, křeče, závrať, potničky a tepelný otok. Snižuje se také funkce mozku, což má za následek zhoršený úsudek, ztrátu koncentrace i delší dobu reakce. To vede k vyššímu počtu pracovních úrazů.


Ačkoliv legislativa upravuje, jak musí zaměstnavatel ochránit svého zaměstnance (např. nařízení vlády č. 361/2007 Sb. v platném znění), je vždy dobré ještě posoudit rizika nadměrné tepelné zátěže. Je tak na místě zvážit požadavky na pracovní tempo, věk pracovníků i jejich zdravotní stav a zda jsou možná nějaká opatření ke snížení rizik. V těchto horkých dnech je vhodné dělat častěji přestávky, mít u sebe dostatek tekutin a pokrývku hlavy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze