Máte sedavé zaměstnání? Máme pro vás 5 tipů, jak se protáhnout přímo u stolu

Máte sedavé zaměstnání? Máme pro vás 5 tipů, jak se protáhnout přímo u stolu
Fotografie: unsplash.com
  • Dlouhé sezení nedělá dobře zejména vašim zádům, krku a ramenou
  • Protažení ztuhlých svalů můžete provést i při sezení na židli
  • Je dobré jej opakovat několikrát za pracovní dobu

Dlouhé sezení nedělá našemu tělu dobře. To ví asi každý. Pokud je ale sezení součástí vašeho zaměstnání, není příliš možností, jak tuto dobu zkrátit. Někteří zaměstnavatelé nejsou až tak striktní a zaměstnanci mají možnost sedět na balónech nebo je součástí kanceláře místnost pro protáhnutí. Jinde ale takovou možnost nemají a lidé tak prakticky po celou pracovní dobu sedí u stolu. Pokud jste na tom podobně, je důležité se pravidelně protahovat, aby vaše svaly netuhly a později vás nebolely záda, kyčle, ramena, či krk. A protahovat se můžete přímo u stolu.

Protažení rukou a prstů

Toto cvičení je velmi důležité, zvláště pokud pracujete u počítače. Jestliže děláte stále jeden pohyb, klouby tuhnou a je potřeba je uvolnit. Podle concentra.com je nejlepší dát ruce v pěst na 30 až 60 sekund a poté dlaň co nejvíce rozevřít a roztáhnout prsty. Protáhnutí také dosáhnete ohýbáním a rovnáním pouze druhého kloubu u prstů mimo palce.

Zápěstí

Proti ztuhlosti zápěstí před sebe natáhněte celou ruku a druhou si chytněte prsty a ohněte je na jednu a poté na druhou stranu. Protahování vždy proveďte alespoň 4krát a během směny jej několikrát opakujte. Na konci pak zápěstí volně protřepejte. Abyste nezapomněli, je dobré si nastavit budík.

Krční páteř

Krk je po celou bodu sezení velmi namáhán. Většinou se díváte pouze na jedno místo a s krkem příliš nehýbete a postupně také hlavu posunujete dopředu a tím krk o to více trpí. Je důležité si udržet šíji rovně. Pokud si uvědomíte rovné sezení jen jednou za čas, napište si vzkaz, který si nalepte na obrazovku nebo na stůl, abyste se rovnali častěji. Krk si během pracovní doby protáhněte alespoň dvakrát – ulevíte tak napjatým svalům. Mějte na paměti, že jakýkoliv pohyb je lepší než žádný.

Pro protáhnutí narovnejte záda a ramena a táhněte je dolů. Následně otáčejte hlavou na levou a pravou stranu tak, jako kdybyste se chtěli podívat za svoje rameno. Podle verywellfit.com se také můžete chytit sedáku židle a pomalu otáčet hlavou.

Hrudník a ramena

Při sezení u stolu máme tendenci táhnout ramena dopředu a hrbit se. Tím si stahujeme i hrudník. Ramena protáhnete tak, že si propnete prsty a ruce natáhnete před sebe a následně je zvednete nad hlavu. To stejné pak proveďte i za zády a ruce zvedněte co nejvýše vám tělo umožní a bradu dejte nahoru. Tím si podle healthline.com otevřete hrudník a protáhnete prsní svaly. Nedělejte ale nic na sílu – protažení má svaly uvolnit.

Ramena také protáhnete, když zvednete celou paži a ohnete ji za hlavou tak, abyste loket mohli přidržet druhou rukou. Lehkým tahem pak zatlačte loket dolů. Tímto cvikem si také protáhnete triceps.

Protažení prstů

Záda

V případě, že nemáte možnost vstát, otočte se na židli tak, abyste mohli uchopit opěradlo rukou a otočte se. Druhou rukou si chyťte z vnější strany stehno, tím dosáhnete většího protažení. Jako další cvik si dejte obě ruce na kolena a střídejte kulatá a prohnutá záda. Prakticky děláte kočičí hřbet, ale v sedě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze