Kočka jako jediný nosič toxoplazmózy? Omyl, chytit ji můžete i z masa

Vyvracíme nejčastější mýty
Kočka jako jediný nosič toxoplazmózy? Omyl, chytit ji můžete i z masa
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Toxoplazmóza je infekční onemocnění, které způsobuje parazit Toxoplasma gondii
  • Nakazit se můžete z kontaminovaného syrového masa, měkkýšů, vody, i z potravin, které přišly do kontaktu s nakaženým masem
  • Od kočky se můžete nakazit v případě, že pozřete její fekálie, které obsahují vajíčka parazita

Už jste někdy slyšeli, že kočky jsou přenašeči toxoplazmózy? Nejspíše ano. A pokud se jedná o těhotné ženy, tak ty nemají čistit během těhotenství pro jistotu kočičí toaletu. Jedná se však spíše o preventivní opatření. To, že kočky mohou přenášet toxoplazmózu je sice pravdou, ale abyste se od ní nakazili, je méně pravděpodobné než například ze syrového masa. Jak se tedy můžete touto nepříjemnou nemocí nakazit a proč je kočka považována v této nemoci za úhlavního nepřítele?

Co je to toxoplazmóza?

Jedná se o infekční onemocnění způsobené jednobuněčným parazitem zvaným Toxoplasma gondii. Tento parazit se podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí vyskytuje po celém světě a může se nakazit kdokoliv. Toxoplazmóza dokáže přežít v těle lidí i zvířat dlouhou dobu, někdy dokonce i celý život. Pokud se jedná o zdravého jedince, většinou dokáže s nákazou bojovat a příznaky mohou být tak malé, že je ani nezaznamená. Riziko je tak právě u těhotných žen a lidí, kteří mají narušený imunitní systém. V tomto případě by toxoplazmóza u nich mohla vážně ohrozit zdraví.

Pokud se nemoc u vás projeví, má velmi podobné příznaky jako u chřipky. Klasicky bolest kloubů a zvýšená teplota. Jestliže ale jinak nemáte potíže se zdravím, příznaky jsou velmi slabé. U rizikových skupin může nákaza vést až k encefalitidě, potratu, či poškození plodu.

Jak se můžeme nakazit?

Mylně si někteří lidé myslí, že jediným přenašečem této nemoci jsou kočky. Způsobů, jak můžeme tuto nemoc dostat do těla, je hned několik. Ohroženi můžete být po požití nedostatečně tepelně upraveného masa, které bylo kontaminováno parazitem. Jedná se zejména o vepřové, jehněčí a zvěřinu. Pozor je ale také potřeba dávat u mušlí či ústřic. Nakazit se také můžete kvůli tomu, že si dostatečně neumyjete ruce poté, co jste s kontaminovaným masem či měkkýši pracovali.

Syrové vepřové maso

Nákaza může proběhnout také z takzvané křížové kontaminace, tedy že kontaminovaná potravina se dotkla prkénka, nože, nádobí, či jiné potraviny a od té jste se následně mohli nakazit. Onemocnět můžete dokonce i z vody, pokud přišla do kontaktu z parazitem. Tato možnost se však týká zemí, kde jsou potíže s pitnou vodou.

Jak se tedy nakazíme od kočky?

Kočka je s toxoplazmózou silně spojována. Jestliže se kočka pohybuje venku, je podle icatcare.org u ní pravděpodobnost, že je infikovaná, daleko vyšší než u domácích. Stačí totiž, aby chytla myš či ptáka, který je infikovaný a po požití má parazita už také v sobě.

Největším problémem ale nejspíše je, že kočky jsou jediné mezi zvířaty, která jsou definitivním hostitelem. To znamená, že parazit může v kočce produkovat vajíčka, která následně vyloučí trusem. Abyste ale mohli být nakaženi od kočky toxoplazmózou, museli byste pozřít její výkaly. To znamená velmi nehygienicky ji čistit podestýlku a následně si neumýt ruce.

Pokud vám nákaza od koček nepřijde už tak nebezpečná, tak vám pravděpodobnost ještě snížíme. Nakazit se totiž můžete jen po dobu přibližně 14 dní, a to od chvíle, kdy byla kočka poprvé nakažena. Podle catexclusice.com totiž kočka vylučuje vajíčka toxoplazmózy, kterými se můžete nakazit, jen jednou za život, a to právě po první nákaze. Poté už přestává být infekční.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze