ČEZ letos investuje do Dukovan a Temelína 5,5 miliardy korun, i kvůli bezpečnosti

ČEZ letos investuje do Dukovan a Temelína 5,5 miliardy korun, i kvůli bezpečnosti
Fotografie: pixabay.com
  • Energetici chtějí zajistit efektivní provoz minimálně na 60 let
  • Cílem je také snižování energetické náročnosti budov

Do jaderných elektráren Dukovany a Temelín letos ČEZ investuje 5,5 miliard korun. Obnova se bude týkat především modernizace části výrobních zařízení a bezpečnostních systémů i výstavby nové sedmipatrové administrativní budovy v Dukovanech. „Obě elektrárny chceme udržet v bezpečném a efektivním provozu minimálně 60 let. Proto musí být v dobré kondici a cestou k tomu jsou právě plánované modernizace,“ řekl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

V roce 2021 se energetikům v Dukovanech podařilo i přes omezení, která přinesla preventivní ochranná opatření proti COVID-19, dosáhnout výrobou 14,87 TWh čisté bezemisní energie, tedy historicky čtvrté nejvyšší výroby. Současně se ČEZ podařilo provést a dokončit většinu z plánovaných technických a investičních modernizačních akcí v hodnotě 2,165 miliard korun. Stovky miliónů korun pak bude ČEZ v Temelíně investovat do oblasti životního prostředí. Energetici budou pokračovat ve snižování energetické náročnosti budov. „Letos dokončíme zateplení hlavní administrativní budovy a budeme pokračovat na dalších dvou objektech,“ doplnil Jan Kruml. Úpravou, která přinesla o třetinu nižší energetickou náročnost, už v minulosti prošlo pět velkých budov jako například zdravotnické a školicí středisko nebo hasičská stanice. Rozsáhlou rekonstrukci čeká dvojici 6,5 kilometru dlouhého potrubí, kterým elektrárna vrací vodu do Vltavy. Letos energetici začnou s přípravou, vlastní práce spočívající vyztužení pomocí vnitřní ochranné vložky zahájí příští rok.

Z hlediska bezpečnosti budou energetici v Temelíně pokračovat v posilování požární ochrany strojovny. Už loni zodolnili stěny u transformátoru a dali zábrany proti rozstřiku oleje. Letos mají v plánu posílit hasicí systémy. Zrekonstruují dosavadní plynové hašení a doplní dva další systémy – vodní a pěnové. Například v případě nových hasících systémů technici instalují na strojově téměř pět kilometrů potrubních rozvodů vody, které budou osazeny přibližně 450 tryskami. Ty v případě potřeby umí vytvořit vodní pěnu nebo mlhu pro ochranu míst, kde hrozí únik oleje a jeho zahoření. Takovým příkladem jsou například ložiska turbogenerátoru nebo systémy těsnícího oleje.

Dukovany
Takto by měla vypadat nová sedmipatrová administrativní budova v Dukovanech

Modernizace Jaderné elektrárny Dukovany pak přijde ČEZ v letošním roce v součtu okolo 2 miliard korun. „Dukovany dlouhodobě směřujeme k 60tiletému provozu. Za posledních deset let jsme proto do modernizace a bezpečnostních zodolnění čtyř dukovanských bloků investovali 20 miliard korun. Obdobně jsme na tom i s investicemi v Temelíně," řekl Bohdan Zronek.

V Dukovanech letos ČEZ investuje například do dokončení kompletní modernizace a rozšíření výcvikového trenažéru, na němž trénují operátoři. „Modernizace trenažeru je jednou z největších technologických investičních akcí letošního roku. Další jsou například pokračování záměny stabilního hasicího zařízení, výměna pojišťovacích ventilů parogenerátorů, obnova pláště chladicí věže číslo 5 nebo implementace technických opatření tzv. „Životně důležitých prostor“ na dieselgenerátorových stanicích," upřesnil Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.


Mimo výrobní technologii energetici hned na začátku roku zahájili v Dukovanech výstavbu nové administrativní budovy, která souvisí s nárůstem počtu pracovníků, které je dáno dlouhodobým rozšířením rozsahu prováděných kontrol. Budova, která by měla být hotová na počátku roku 2024 přijde ČEZ na 400 milionů korun. Vedle toho energetici připravují také stavební úpravy dvou železničních mostů na vlečce do elektrárny Dukovany a úpravu dopravních komunikací před jejím areálem.

Už v loňské roce ČEZ v Dukovanech postavil 322 nových parkovacích míst s fotovoltaickým zastřešením o celkovém výkonu 831 kWp, které z něj dělá nejmodernější carport u nás. Koncem roku pak otevřel administrativní budovu pro 92 pracovníků. V posledních pěti letech stoupl počet zaměstnanců ČEZ v Dukovanech o 300 na nynějších 1 474.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze