Chcete štít neviditelnosti? Tady už se na něj vybírají peníze

Chcete štít neviditelnosti? Tady už se na něj vybírají peníze
Fotografie: Invisibility Shield Co.
  • Štít využívá soustavu čoček pro odklon světla
  • Bude se nabízet v různých velikostech

Prostředek, který umožní svému nositeli zůstat skrytý, i když není moc daleko od ostatních, je spíše představa z pohádek než z tradiční sci-fi. Teoreticky jde o jednoduchý princip, kdy snímáte obraz, který pak promítáte na textilii, která tak zdánlivě skryje vše, co je za ní. A nyní zde zdá, že věda pokročila tak daleko, aby si podobné technologie mohli užít i běžní lidé.

Invisibility Shield

Po pokusech z Číny zde totiž máme projekt, který se pomocí komunitního financování snaží získat prostředky na rozjezd výroby. Po úspěšném vývoji funkčních štítů neviditelnosti v roce 2022 uvedla společnost Invisibility Shield Co. se sídlem ve Spojeném království na Kickstarteru svou druhou generaci štítů neviditelnosti. Mezi produkty je i Megashield, o kterém společnost tvrdí, že je největším štítem, jaký byl kdy vytvořen.

Tým podle svých slov dosáhl svého cíle: přenést fiktivní superschopnosti do reality pomocí ultra velkých precizně zkonstruovaných soustav čoček. Tyto soustavy, které tvoří čelní stranu štítu, přesměrovávají světlo odrážející se od osoby za štítem pryč od pozorovatele a činí ji neviditelnou. Konfigurace čoček způsobuje, že se světlo z pozadí z obou stran štítu rozprostře po jeho čelní straně a směřuje k pozorovateli, čímž účinně maskuje to, co se nachází za štítem.

Štíty neviditelnosti druhé generace je možné finančně podpořit na Kickstarteru, přičemž v případě úspěchu kampaně mají podporovatelé mají na nové štíty přednostní právo. Ceny začínají na 54 librách (asi 1 600 korun) za malý štít s úhlopříčkou 12 palců, tedy 30 centimetrů. Megashield s rozměry 180×120 centimetrů pak přijde v přepočtu na 23 tisíc korun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze