Chcete vidět dnešní zatmění Slunce? Unikátní úkaz můžete sledovat online

Chcete vidět dnešní zatmění Slunce? Unikátní úkaz můžete sledovat online
Fotografie: unsplash.com
  • NASA bude zatmění vysílat živě od 19:00 středoevropského času
  • Měsíc zcela zakryje Slunce a na některých místech bude možné úplné zatmění pozorovat i několik minut
  • Pás se bude táhnout od Mexika přes USA, až po Kanadu

Dnes budou miliony lidí sledovat oblohu, aby na vlastní oči viděly, jak Měsíc zakrývá Slunce. Ačkoliv zatmění Slunce je celkem pravidelný jev, většinou jej nemůžeme pozorovat z obydlených oblastí. A proto je dnešní zatmění unikátní. Úplné zatmění budou moci pozorovat obyvatelé Mexika, Spojených států a Kanady. Jak se bude Slunce i Měsíc pohybovat po obloze, pozorovatelé budou mít možnost sledovat úplné zatmění po dobu několika minut.

Úplný zákryt Slunce začne podle NASA nad jižním Tichým oceánem a bude pokračovat nad Severní Amerikou, Mexikem, USA a nakonec Kanadou. Prvním místem bude pobřeží Mexika, které bude pozorovatelné přibližně ve 20:07 středoevropského času. NASA poskytne živé vysílání, kde budete moci sledovat od 19:00 celý průběh zatmění. Jediné, co by mohlo pozorování překazit, jsou mraky.

Slunce se aktuálně blíží k maximu svého cyklu a jakmile jej Měsíc zakryje, bude pozorovatelná koróna, která bude prosvítat okolo Měsíce. Jakmile se obloha setmí, bude možné na obloze najít také několik planet. Na západ od Slunce se na chvíli objeví Venuše, Mars a Saturn a na východě bude možné vidět Jupiter. Podle space.com bude úplné zatmění trvat v Mexiku 40 minut a 43 sekund, v USA 67 minut a 58 sekund a v Kanadě to bude 34 minut a 4 sekundy. Nejdéle budou moci úkaz pozorovat lidé u města Nazas v Mexiku, kde bude úplný zákryt trvat 4 minuty a 28 sekund.


Pozorovatelé také budou muset počítat s tím, že ve chvíli úplného zatmění může klesnout teplota až o více jak 5 stupňů Celsia a utiší se vítr. Zatmění také může způsobit změny v chování zvířat. Ty se řídí podle světla a denní zvířata se tak mohou začít uchylovat ke spánku, a naopak noční zvěř se začne probouzet. Dá se také očekávat, že jakmile začne Slunce vyčnívat zpoza Měsíce, začnou zpívat ptáci jako při svítání.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze