Nejsilnější sluneční erupce za 7 let míří k Zemi. Očekává se polární záře

Nejsilnější sluneční erupce za 7 let míří k Zemi. Očekává se polární záře
Fotografie: unsplash.com
  • Slunce 3. října vypustilo erupci o síle X9,05
  • Největší šance na polární záře bude mezi 5. a 6. říjnem
  • Zda bude viditelná i v našich zeměpisných šířkách, se nedá dopředu odhadnout

Slunce se nyní nachází na konci svého cyklu, a to znamená, že se zvyšuje počet erupcí i jejich síla. Jak uvádí space.com, 3. října Slunce vypustilo erupci o síle X9,05. To je nejsilnější erupce od roku 2017, která navíc způsobila krátkodobé rádiové výpadky nad Afrikou a Evropou. Erupce vychází ze skvrn pojmenovaných AR3842, které způsobily jen o dva dny dříve také silnou erupci, a to o síle X7.1.

Erupce mají za následek výron koronální hmoty, která nyní míří k Zemi a měla by dorazit mezi 4. a 6. říjnem. Koronální hmota může způsobit geomagnetickou bouři a vzhledem k síle erupce se dá očekávat, že bude na mnoha místech viditelná polární záře. Zda bude vidět i v našich zeměpisných šířkách, bohužel nelze dopředu odhadnout, jelikož se polární záře celkově jen velmi těžko předpovídají.

Výron koronální hmoty donese k Zemi nabité částice, které interagují se zemskou magnetosférou. Jak se ionty a plyny v atmosféře srážejí, uvolňuje se energie ve formě světla. Barva polární záře pak záleží na tom, v jaké výšce dojde ke srážce a také s jakým plynem. V případě kyslíku je viditelná zelená až červená polární záře. Dusík vytvoří na obloze záři modrou až fialovou.


Sluneční erupce vědci klasifikují do několika tříd, podle kterých se dá očekávat, zda budou mít nějaký dopad na Zemi. Erupce třídy X jsou nejsilnější, následují 10krát slabší erupce třídy M, poté následuje třída C, B a nejslabší jsou erupce třídy A. Každá třída pak je ještě označena číslem od 1 do 10, aby se označila relativní síla erupce. Na základě poslední erupce Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) vydal varování před geomagnetickou bouří o síle G3, a to mezi dnešním dnem a nedělí 6. října. V těchto dnech je tak pravděpodobnost vzniku polární záře nejvyšší.