20. dubna nastane hybridní zatmění Slunce

20. dubna nastane hybridní zatmění Slunce
Fotografie: unsplash.com
  • Viditelné bude z jižní Indonésie, Mikronésie a západní Austrálie
  • Hybridní zatmění je kombinace úplného a prstencového
  • V Česku bude úplné zatmění až v roce 2135

Už zítra zažijí obyvatelé jižní Indonésie, Mikronésie a západní Austrálie takzvané hybridní zatmění Slunce. Co to znamená? Jak se Měsíc pohybuje kolem Země, nachází se od ní různě daleko. Pokud dochází k úplnému zatmění, zpravidla mu jeho velikost stačí k tomu, aby Slunce zakryl na okamžik úplně celé. Pokud ale dojde k zatmění ve chvíli, kdy se Měsíc nachází od Země nejdále, nestačí jeho disk k tomu, aby zakryl Slunce celé a nastává takzvané prstencové zatmění, kdy se kolem Měsíce vytvoří prstenec světla.

Hybridní zatmění nastává kombinací těchto dvou typů. Jedná se o vzácný jev, kdy na jednom místě je pozorovatelné úplné zatmění a na jiném prstencové. Podle space.com se takovýchto zatmění v tomto století odehraje pouze sedm a jedno nastane právě 20. dubna. Posledním typem zatmění je částečné, kdy dochází k neúplnému zakrytí slunečního disku Měsícem. Tato zatmění jsou pozorovatelná z většího území než ostatní typy.

Ačkoliv z místa, kde se nacházíme, nemůžeme zatmění pozorovat, některé observatoře jej budou vysílat online. Sledovat ho můžete od zítřejších ranních hodin, přibližně od 3:30 SELČ. Největší zatmění bude podle earthsky.com u pobřeží Timoru, kde bude po dobu více jak jedné minuty úplné zatmění. To nastane v 6:16 SELČ. Částečné zatmění pak bude pozorovatelné z Východní Indie, Austrálie, Filipín a Nového Zélandu.


A co u nás?

Pokud vás zajímá, kdy bude pozorovatelné úplné zatmění z České republiky, pak pro vás nemáme zrovna pozitivní informaci. Podle hvezdarna.cz se tak stane až 7. října 2135 a pozorovatelné bude z Ústí nad Labem, Liberce, Hradce Králové či Ostravy. Úplné zatmění u nás je velmi ojedinělé, naposledy jej mohli sledovat lidé z východní části republiky 8. července roku 1842. Nejbližší částečné zatmění Slunce nás v ČR čeká v roce 2025 a poté i následující rok.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze