Uvidíme další polární záři? Dnes a zítra je to velmi pravděpodobné

Uvidíme další polární záři? Dnes a zítra je to velmi pravděpodobné
Fotografie: unsplash.com
  • Největší šance pro pozorování polární záře bude dnes a zítra v noci
  • Předpověď tohoto úkazu je však velmi obtížná a nedá se s jistotou potvrdit
  • Slunce je v posledních dnech aktivnější a výrony koronální hmoty jsou častější

Sluneční erupce jsou v těchto dnech opět silné a 29. července Slunce vypustilo erupci o síle X1,5, což je nejsilnější označení. Výron koronální hmoty, která se při tom uvolnila, nyní směřuje k Zemi a měla by dorazit dnes večer nebo zítra. Podle spaceweather.com bude polární záře viditelná ve středních zeměpisných šířkách po celé Evropě a v USA. Polární záře je ale jen velmi těžce předpověditelná, a tak přesný čas, kdy sem hmota dorazí, nelze přesně určit.

Sluneční aktivita byla v předchozích dnech zvýšená. Podle earthsky.org kromě erupce o síle X bylo zaznamenáno dalších šest o síle M a deset o síle C. Erupce síly M nezpůsobují polární záře, ale dokáží na chvíli vyřadit rádiový signál. Erupce C již nemá na Zemi prakticky žádný vliv. Při výronu hmoty se také očekává geomagnetická bouře, jejíž síla se určuje dle G-stupnice vytvořenou NOAA. Nejsilnější je označena jako G5, přičemž dnes a zítra se očekává síla G3. To znamená, že může dojít na některých místech k přerušení rádiového signálu nebo může dojít k problémům u satelitů na nízké oběžné dráze.

Výron koronální hmoty je vlastně uvolnění materiálu ze sluneční korony do vesmírného prostoru. Tento materiál obsahuje elektricky nabité atomy. Pokud doputuje až k Zemi, srazí se se zemskou magnetosférou a ionty s plyny v atmosféře začnou mezi sebou interagovat. To má za následek uvolnění energie v podobě světla – polární záře.


Polární záře jsou především viditelné na polárních oblastech. Je to z toho důvodu, že sluneční vítr nejčastěji prochází skrze tyto oblasti dále do vesmíru. Barva záře závisí na tom, s čím se sluneční vítr nabitý zejména elektrony a protony srazí, a také v jaké výšce nad Zemí k tomu dojde. Pokud se srazí s kyslíkem, můžeme pozorovat zelenou až červenou záři. V případě, že dojde k interakci s dusíkem, uvidíme polární záři modrou až fialovou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze