Dnes nastane prstencové zatmění. U nás jej neuvidíte, můžete se ale dívat online

Dnes nastane prstencové zatmění. U nás jej neuvidíte, můžete se ale dívat online
Fotografie: NASA
  • NASA začne vysílat online od 17:30 středoevropského času
  • Prstencové zatmění budou moci vidět obyvatelé Spojených států, Mexika a Střední a Jižní Ameriky
  • Při maximálním zatmění bude zakryto 90 % Slunce

Dnes budou moci obyvatelé na severozápadu Spojených států, Mexika, Střední a Jižní Ameriky sledovat prstencové zatmění Slunce. To vzniká, když se Měsíc, Slunce a Země nachází v jedné přímce a díky tomu dojde k překrytí. I když je Slunce mnohonásobně větší než naše přirozená družice, je k nám blíže, a tak se zdá větší. Kolem Země navíc neobíhá v přesném kruhu, a tak se vzdálenost mírně mění. Aktuálně se Měsíc nachází dále od Země, a tak není schopný zakrýt celé Slunce. Při zákrytu tak vytvoří „ohnivý prsten“, jelikož Slunce bude zpoza Měsíce zářit.


Celkové zatmění bude trvat podle earthsky.org 214 minut a při maximálním zatmění bude zakryto 90 % Slunce. Zatmění začne v Tichém oceánu a nejdříve dorazí do Oregonu. Následovat pak bude Nevada, oblast Four Corners a Texas. Obyvatelé okolních států budou moci také sledovat zatmění ale jen částečné. Zatmění se dále přenese přes Mexický záliv, poloostrov Yucatán, část střední Ameriky, a nakonec jej uvidí obyvatelé Kolumbie, Brazílie a Jižní Ameriky.

Stín za dobu svého zatmění urazí 13 800 km dlouhou trasu a zakryje 0,57 % plochy zemského povrchu. Ačkoliv v České republice toto zatmění neuvidíme, NASA jej bude vysílat živě. Pokud se tedy chcete na tento úkaz podívat, stačí se dnes od 17:30 středoevropského času dívat online.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze