14. října nastane prstencové zatmění Slunce. Kdo jej bude moci pozorovat?

14. října nastane prstencové zatmění Slunce. Kdo jej bude moci pozorovat?
Fotografie: unsplash.com
  • Viditelné bude v Severní a Jižní Americe
  • Nejdéle jej budou moci pozorovat obyvatelé Nikaraguy
  • V České republice bude nejbližší částečné zatmění Slunce v roce 2026

Prstencové zatmění nastane ve chvíli, kdy je Slunce, Země a Měsíc v jedné přímce. Měsíc je sice daleko menší než Slunce, ale je k nám mnohem blíže, takže dokáže Slunce zastínit. Při prstencovém zatmění je zdánlivá velikost Měsíce menší než velikost Slunce, a tak když jej překryje, můžete pozorovat jasný prstenec, který zpoza Měsíce vychází. A právě takové zatmění nastane 14. října. Bohužel pro nás bude viditelné pouze v Severní a Jižní Americe. Pokud byste jej ale chtěli vidět, earthsky.org poskytne živý přenos.

Zatmění bude možné pozorovat postupně od 18:12 středoevropského času do 21:46 SELČ. Při maximálním zatmění Měsíc zakryje 0,907 procenta Slunce. Stín se bude pohybovat velmi rychle. „Jak rychle se zatmění pohybuje, závisí na geometrii, kde na Zemi se stín pohybuje, stejně jako na vzdálenosti k Měsíci a rychlosti oběžné dráhy Měsíce,“ uvedl pro space.com kartograf Dan Mc Glaun. Nejdéle – přes pět minut – budou moci prstencové zatmění pozorovat u Nikaraguy, kde bude osa zatmění kolmá k povrchu.

Toto zatmění bude již druhé v tomto roce – první nastalo 20. dubna. Jednalo se o hybridní zatmění, tedy o kombinaci prstencového a úplného zatmění Slunce. Záleželo v tu chvíli, kde se nacházíte. I toto zatmění Česko minulo, jelikož jej mohli pozorovat v Austrálii, Indonésii, Novém Zélandu, Filipínách a přilehlých ostrovech.


Pokud vás zajímá, kdy budete moci pozorovat alespoň částečné zatmění Slunce u nás, budete si muset počkat do 12. srpna 2026. Pokud se ale v tu dobu budete nacházet ve Španělsku, můžete sledovat úplný zákryt Slunce. Podle České astronomické společnosti se úplná zatmění střední Evropě vyhýbají. Poslední mohli lidé na území Česka pozorovat v roce 1706 a další nás čeká až 7. října roku 2135.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze