Chystáte se na dovolenou? Tyto věci určitě doma nezapomeňte

Chystáte se na dovolenou? Tyto věci určitě doma nezapomeňte
Fotografie: unsplash.com
  • Je dobré si udělat kopii letenky, případně voucheru na ubytování
  • Na cestu si připravte lékárničku s léky, náplastmi i obvazem
  • A nezapomeňte si nabíječky na veškerou elektroniku

Doba letních dovolených se nezadržitelně blíží a ke každé dovolené bezesporu patří i balení věcí. Někdo balení neprožívá a dá si do kufru jen to nejnutnější, jiný si zase píše seznam týdny dopředu, jelikož před odletem zažívá takzvanou „cestovní horečku“. Ať už to máte jakkoliv, jsou určité věci, které byste neměli na dovolenou zapomenout. Mohou vám totiž ušetřit nemalé peníze a dovolenou si užijete bez stresu a zbytečného vyřizování různých náležitostí přes úřady či delegáta. Co tedy nezapomenout do kufru přibalit?

Kopie letenky

Ano, je to logické, že na letiště si s sebou letenku vezmete (ať už vytištěnou, nebo v telefonu). Je ale dobré mít v záloze jednu či dvě kopie, které vložíte do příručního zavazadla/kufru. Budete mít pojistku, pokud byste například ztratili telefon. Dnes již většinou při odbavení stačí, pokud předložíte pas, v některých státech mohou však letenku stále požadovat. Pokud navíc letíte přes cestovní kancelář na jednom papíře máte i voucher na ubytování, u kterého je rozhodně lepší, pokud jej máte vícekrát.

Lékárnička

K moři si nejspíše nezapomenete zabalit krém na i po opalování, ale myslete třeba i na náplasti, léky na průjem/zácpu, horečku a další. I když jedete do tepla, může se stát, že chytnete rýmu a v tu chvíli určitě nebudete mít náladu hledat lékárnu a shánět léky. Kromě léků, které užíváte pravidelně, si určitě přibalte i léky na střevní potíže, nachlazení, bolest, ale třeba také na nevolnost. Podle oregonbeachvacations.com neuděláte chybu ani s dezinfekcí na rány, obvazem a kapkami do očí.

Sáček na prádlo a deštník

Na dovolenou máte oblečení v kufru úhledně srovnané, postupně jej ale budete rozdělovat na čisté a špinavé. Pro oddělení vám bude stačit obyčejná igelitová taška nebo mikrotenový sáček. Ten se vám může hodit i v případě, kdy si balíte ještě vlhké plavky. A nezapomeňte přibalit deštník či pláštěnku. I když je venku hezky, může vás podle clark.com občasná přeháňka překvapit.

Nabíječka a cestovní adaptér

Doma vám to přijde už automatické – nabíječka je stále po ruce a telefon můžete kdykoliv dobít. V hotelu či apartmánu na vás však čekat nabíječka nebude a jak uvádí travellezer.com, ne všude je možné si ji vypůjčit. A nejde jen o nabíječku na telefon, ale i na sluchátka, notebook či tablet. Stejně tak si zkontrolujte, jakou zdířku daná země používá a případně si pořiďte cestovní adaptér.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze