Jak vybrat nejlepší místa v letadle? Poradíme vám

Jak vybrat nejlepší místa v letadle? Poradíme vám
Fotografie: unsplash.com
  • Při delších letech je výběr vhodného místa v letadle zcela zásadní
  • Pro spáče je vhodné místo u okna, pro vysoké naopak sedadlo u nouzového východu
  • Nejhorší místa jsou u toalet a před nouzovým východem

Plánujete dovolenou? Jestliže patříte mezi ty, kteří jezdí bez cestovní kanceláře a vše si zařizují sami, nejspíše řešíte i letenku. Pokud plánujete let na 1 až 2 hodiny, nemusíte tak úplně přemýšlet nad zvoleným sedadlem, jelikož to není zase tak dlouhá doba. Jaká ale zvolit místa, když se chystáte letět přes půlku světa a už jen představa 8hodinového sezení vás děsí? Je jasné, že v každém letadle najdete horší i lepší místa – na která se tady zaměřit a kterým se raději vyhnout?

Zjistěte, čím poletíte

Při výběru sedadla se podívejte, jakým typem letadla poletíte – tato informace je velmi důležitá, jelikož každé letadlo může být jiné a posunutí jen o jednu uličku může být rozdíl. Na seatguru.com se můžete podívat na typ letadla i to, jaké sedačky jsou pro let nejlepší. Stačí zadat údaje o vašem letu a webová aplikace určí, jakým letounem se budete přepravovat, na čehož základě doporučí i vhodná místa. Některá nevhodná vás mohou, stejně jako nás, překvapit.

Místo u okénka, uprostřed, nebo do uličky?

Většina cestujících chce sedět u okénka, aby měla výhled. Pokud však již máte nějaký ten let za sebou, nemusí to být pro vás priorita. Sedadlo u okénka má podle millionmilesecrets.com tu výhodu, že můžete nerušeně spát a nikdo vás nebude budit s tím, že potřebuje pustit. Také se můžete opřít o trup letadla. Sedadlo uprostřed je nejméně oblíbené. Z každé strany máte pouze jednu opěrku, musíte se o ni dělit a máte také nejméně místa k pohybu, jelikož musíte sedět stále uprostřed, abyste nezasahovali do prostoru sedadel vedle vás. Sedadlo do uličky má své výhody – nohy si můžete protáhnout do uličky a kdykoliv vstát. Nevýhodou ovšem je, že budete muset vždy spolucestující pouštět.

Sedadlo do uličky

Nejoblíbenější místa? Ta u nouzových východů

Tato místa jsou nejžádanější a není se čemu divit – je zde více místa na nohy. Pokud jste tedy vyššího vzrůstu, vyplatí se si za sedadlo připlatit, u nízkonákladových leteckých společností jsou tato místa téměř vždy placená. Pokud však sedíte u okénka, počítejte s tím, že vám bude větší zima než ostatním, jelikož nouzový východ propouští venkovní teplotu, která je při letu v letové hladině více než 9 000 metrů klidně i -50 stupňů Celsia. Nouzové sedadlo je také možné získat až po nástupu do letadla. Pokud je některá ulička volná, zeptejte se letušky na přesednutí, jelikož v této uličce vždy někdo musí sedět, aby dostal instrukce pro nouzové otevření dveří. Zde se však hodí připomenout, že cestující u nouzových východů musí umět anglicky, což většinou musí potvrdit ještě před nákupem.

Nouzový východ

Sedadla, kterým se raději vyhnout

Všeobecně se vyhýbejte sedadlům u toalet, jelikož se tam může tvořit fronta. Pokud si vyberete řadu před nouzovým východem, počítejte s tím, že vám nepůjde sklopit sedadlo, stejně tak tomu může být v poslední řadě.

Pokud však letíte velkým letadlem, které nemá klasickou jednu uličku a tři sedadla na každé straně, může být i zadní řada sedadel dobrou volbou. Například letadlo, které je rozděleno 3–4–3, má na konci jednu či dvě řady, kde je sedadel méně, jelikož se letadlo zužuje. V tom případě je možné zde narazit na řadu 2–3–2, která bude pro většinu pohodlnější. V těchto letadlech je také většinou za poslední řadou sedadel místo, je tak možné sedačku sklopit.

Sedadlo v poslední řadě

Kde je letadlo nejbezpečnější a co když trpím nevolností?

Podle studie provedené Popular Mechanics, která zkoumala havárie letadel od roku 1971, je nejbezpečnější sedět v zadní části letadla. Cestující v zadní části letadla měli při havárii 69% šanci na přežití. Cestujícím nad křídlem se šance snížila na 56 % a nejhůře na tom byli lidé sedící vepředu, kteří měli 49% šanci. Pokud vás tato bilance znervózněla, pak myslete na to, že létání je stále tím nejbezpečnějším způsobem dopravy. Pokud trpíte nevolností, situace je ještě trochu jiná. Vybírejte místa co nejvíce uprostřed, respektive u křídel, kde je dopad případných turbulencí nejmenší. Letadlo je totiž taková houpačka.

Obecná pravidla pro výběr sedadel:

  • Vždy si nejdříve zkontrolujete typ letadla, se kterým poletíte
  • U křídla budete nejméně cítit případné turbulence
  • Pokud při letu spíte, vybírejte sedadlo u okna
  • Pro prostor na nohy vyberte nouzový východ
  • Při cestování s dětmi vybírejte první řady, kde je před vámi prostor
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze