Rakovina kůže je čím dál častější. Jak se chránit?

Rakovina kůže je čím dál častější. Jak se chránit?
Fotografie: unsplash.com
  • Lékaři rozlišují tři typy rakoviny kůže, které označují jako bazaliomy, spinaliomy a melanom
  • Nejlépe kůži můžete chránit opalovacími krémy a mazat se pravidelně
  • Nezapomínejte také chránit děti

Rakovina kůže patří v současné době k velmi častým nádorovým onemocněním. Lékaři rozlišují tři typy rakoviny kůže, které označují jako bazaliomy, spinaliomy a nejznámější melanom. Ten vzniká z pigmentových buněk (mateřská znaménka nebo pihy). Dr. Antony Nakhla v rozhovoru pro independent.co.uk uvedl 5 věcí, které by podle lékařů měli lidé o ochraně a prevenci rakoviny kůže znát.

Chraňte děti

„K největšímu poškození kůže sluncem dochází už v dětství. To se v pozdějším věku projeví právě rakovinou kůže. Proto je velice důležité chránit dětskou pokožku před spálením a nadměrným vystavením slunci,“ doplnil Dr. Antony Nakhla. Rodiče by měli na děti používat opalovací krém s faktorem SPF 50 nebo chránit dětskou kůži oblečením. V létě by měly být děti ve stínu vždy od 11 do 15 hodin.


Používejte dostatek opalovacího krému

Opalovací krém by se měl nanášet alespoň 15 minut před každým pobytem na slunci a s množstvím nešetřete. Odborníci radí na obličej namazat minimálně kávovou lžičku a plnou sklenici na zbytek těla.

Krém nanášejte pravidelně

Nestačí se namazat pouze ráno a během dne aplikaci už neopakovat. Pokud plánujete strávit na slunci delší dobu, měli byste opalovací krém nanášet pravidelně každé dvě hodiny. Pokud plánujete venkovní sportovní aktivity, jako je například volejbal, pak by se měla aplikace krému aplikovat častěji.

Nepodceňujte riziko

„Světlejší typy pleti jsou ve větším ohrožení, rakovina se ale může vyvinout u všech typů pleti,“ uvedl Dr. Antony Nakhla. Ať už máte jakýkoli typ pleti, měli byste stále používat opalovací krémy a vyhnout se spálení kůže.

Pokud máte pochybnosti, jděte k lékaři

Kontrolujte si mateřská znaménka, pigmentové skvrny i pihy. V případě pochybností se obraťte na svého praktického lékaře, který vás v případě potřeby pošle ke specialistovi na další vyšetření. Lékaři doporučují chodit na kontrolu k dermatologovi pravidelně jednou za rok.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze