Čína přistála se sondou Chang'e 6 na odvrácené straně Měsíce

Čína přistála se sondou Chang'e 6 na odvrácené straně Měsíce
Fotografie: CNSA
  • Přistání proběhlo podle plánu
  • Mise teď bude odebírat vzorky, které se vrátí na Zemi
  • Cílem bude mj. zjistit, proč se odvrácená strana Měsíce tak liší

Robotická mise Chang'e 6 přistála v neděli 2. června v 6:23 pekingského času (v sobotu 23:23 SELČ) uvnitř kráteru Apollo v obří pánvi South Pole-Aitken, jak uvedli zástupci čínské vesmírné agentury. Sonda úspěšně přistála v předem vybrané oblasti.

A pokud vše půjde podle plánu, Chang'e 6 se zapíše do čínské historie. Cílem mise je odebrat vzorky a poslat je zpět na Zemi, aby se vědci mohli poprvé v historii podívat na materiál z této části Měsíce zblízka. „Mise Chang'e 6 je první lidskou misí pro odběr a návrat vzorků z odvrácené strany Měsíce,“ uvedli představitelé CNSA v prohlášení. „Zahrnuje mnoho technických inovací, vysoká rizika a velkou obtížnost.

Na palubě sondy Chang'e 6 je také malé měsíční vozítko a probíhají na ní různé vědecké experimenty. Přistávací modul stráví několik následujících dní studiem svého okolí a nasbírá asi 2 kilogramy měsíční horniny a prachu. Některé z těchto vzorků budou odebrány z povrchu a některé budou vykopány z hloubky až 2 metry pomocí palubního vrtáku. Vědci budou vrácený materiál podrobně zkoumat a hledat informace o historii a vývoji Měsíce a odpovědi na otázky, proč je odvrácená strana Měsíce tak odlišná od té blízké. Například tmavá vulkanická moře známá jako maria jsou na blízké straně běžná, ale na vzdálené straně jsou z dosud záhadných důvodů vzácná.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze