Vzorky půdy z odvrácené strany Měsíce jsou na Zemi

Vzorky půdy z odvrácené strany Měsíce jsou na Zemi
Fotografie: CNSA
  • Návratová kapsle přistála v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko
  • Přivezla přibližně dva kilogramy měsíčního regolitu
  • Čína je první zemí, které se povedlo přivézt vzorky z odvrácené strany Měsíce

Dnes ráno se Číně podařilo přivézt zpět na Zemi přibližně dva kilogramy měsíčního regolitu z odvrácené strany Měsíce. Podle space.com návratová kapsle přistála dnes v 8:07 středoevropského času v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. Stalo se tak poprvé, co se na Zemi dostaly vzorky z této strany Měsíce – doposud byl zkoumán regolit pouze z přivrácené strany.

Jelikož byla čínská sonda Chang'e 6 první, která odebrala půdu na druhé straně Měsíce, místo pro odběr vzorků bylo vybíráno s ohledem na stáří impaktního kráteru. 1. června tak lander přistál v kráteru Apollo, který se nachází v pánvi South Pole-Aitken. Ta je asi 2 500 km široká a její stáří se odhaduje na 4,26 miliardy let. Vědci tak očekávají, že ze vzorků se dozví více o tom, jak vznikl Měsíc, ale i jak se tvořila celá Sluneční soustava.

Přistávací modul během tří dnů nasbíral přibližně dva kilogramy vzorků z různých vrstev půdy a vložil je do návratové kapsle. Odvrácená strana Měsíce je zcela jiná než ta, na kterou se můžeme každý večer dívat. Navíc zde není možné přímé spojení se Zemí, což ztěžuje a prodlužuje komunikaci. Čína před vysláním Chang'e 6 vypustila orbiter Queqiao-2, který obíhá kolem Měsíce. Ten po celou dobu zajišťoval spojení mezi pozemním týmem a landerem.


V poslední době je Měsíc cílem mnoha kosmických agentur, ale i soukromých společností, které se později chtějí podílet na trvalém osidlování. Největší úspěch za poslední dobu zažilo Japonsko, které vyslalo modul na jižní měsíční pól. Původně měl lander fungovat přibližně 14 dnů, ale nakonec vydržel přežít tři lunární noci, kdy teplota padala k -130 °C. Jižní měsíční pól je aktuálně pro vědce nejzajímavější, jelikož se domnívají, že se v kráterech, kam nedopadnou sluneční paprsky, nachází voda a bylo by to tak nejvhodnější místo pro výstavbu stanice.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze