Čína vybrala 10 nových astronautů. Budou létat na vesmírnou stanici i na Měsíc

Čína vybrala 10 nových astronautů. Budou létat na vesmírnou stanici i na Měsíc
Fotografie: unsplash.com
  • Mezi vybranými kandidáty na astronauty jsou i dva experti na užitečné zatížení
  • Skupina nyní projde dvouletým výcvikem
  • Je pravděpodobné, že někteří z této třídy budou vybráni pro let na Měsíc

Čínská kosmická agentura oznámila výběr 10 nových kandidátů na astronauta, kteří projdou dvouletým výcvikem a stanou se plnohodnotnými astronauty. 8 vybraných bude létat do vesmíru a dva uchazeči, původem z Hongkongu a Macaa, byli vybráni jako experti na užitečné zatížení. Po dokončení výcviku budou astronauti připraveni létat na čínskou vesmírnou stanici a následně i na Měsíc.

Podle chinadaily.com Čína nábor zahájila již v polovině roku 2022, kdy měla v plánu vybrat až 14 astronautů. Před touto čtvrtou skupinou kandidátů měla Čína 39 astronautů z předchozích tří výběrů. Z nich se do vesmíru podívalo 22 při celkem 13 misích. Noví kandidáti byli vybráni mezi 120 uchazeči, kteří postupně prošli třemi koly testů, které zahrnovaly fyzické i psychické zkoušky.

Informace o osmi budoucích astronautech nebyly zveřejněny, stejně jako o expertovi z Macaa. Druhý expert pro užitečné zatížení byl vybrán z řad policie. Jedná se o Lai Ka-Ying, která pracuje jako hlavní inspektorka u hongkongské policie v divizi tajných technických služeb. Tato třída astronautů má již velkou šanci pro to, aby z ní někteří byli vybráni pro let na Měsíc, kde chce Čína přistát do roku 2030 a pomocí rakety Dlouhý pochod 10.


Čína se nyní na Měsíc zaměřuje. Poté, co dostavěla vesmírnou stanici, která je již trvale obydlena stejně jako Mezinárodní vesmírná stanice, začala pracovat na misích na Měsíc. Nedávno se jí jako první zemi podařilo přistát se sondou na odvrácené straně Měsíce a odebrat vzorky. Lunární sonda Chang'e 6 je aktuálně na zpáteční cestě k Zemi a návratová kapsle s obsahem přibližně dvou kilogramů vzorků, by měla přistát 25. června.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze