Čína má v plánu do roku 2035 vystavět základnu na jižním pólu Měsíce

Čína má v plánu do roku 2035 vystavět základnu na jižním pólu Měsíce
Fotografie: unsplash.com
  • Výstavbu chce Čína provést ve dvou fázích, přičemž první by měla být dokončena do roku 2035
  • Mezinárodní lunární výzkumná stanice bude udržitelným systémem pro dlouhodobé robotické operace
  • Čína chce na Měsíc vyslat astronauty do roku 2030

Stejně jako USA, chce i Čína vystavět měsíční základnu. Mezinárodní lunární výzkumná stanice (ILRS) bude postavena na jižním měsíčním pólu, přičemž výstavba bude provedena ve dvou fázích. Základní model má být postaven do roku 2035 a rozšíření modelu má následně proběhnout do roku 2050. ILRS by se měla v závěru skládat z částí umístěných na měsíčním povrchu, ale i na jeho oběžné dráze.

Hlavní konstruktér čínské základny je Wu Yanhua, který svůj projekt představil na konferenci v provincii Anhui ve východní Číně. Měsíční základna bude udržitelný systém pro dlouhodobé robotické operace a s krátkodobým pobytem astronautů na Měsíci. „Podle plánu bude rozšířený model komplexní síť měsíčních stanic, která využívá měsíční orbitální stanici jako svůj centrální uzel a stanici jižního pólu jako svou primární základnu a bude zahrnovat průzkumné uzly na měsíčním rovníku a na odvrácené straně Měsíce,“ uvedla k popisu english.news.cn.

Rozšířený model by pak měl sloužit jako příprava pro přistání astronautů na Marsu. Čína ale ještě ani neposlala astronauta na Měsíc – první přistání s lidmi plánuje na rok 2030. Měsíční základna bude poháněna solárními, radioizotopovými a jadernými generátory. Součástí bude také vysokorychlostní povrchová komunikační síť, lunární vozítka pro astronauty a přetlakové rovery.


Na oběžné dráze i na povrchu Měsíce má Čína v plánu vystavět tankovací stanici. Kromě toho vyvíjí nosnou raketu, orbiter a přistávací a odletovou kapsli, která umožní přepravu mezi Zemí, Měsícem a zpět. Stejně jako NASA podepisuje dohody se státy ohledně misí Artemis, dělá to i Čína. Podle spacenews.com se 13. zemí, která podepsala dohodu o spolupráci na lunární stanici, stal Senegal. Mezi další státy patří i Rusko, Bělorusko, Egypt, Srbsko, Venezuela a další.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze