Sonda Chang'e 6 míří k Zemi. Kapsle se vzorky měsíční půdy přistane ráno

Sonda Chang'e 6 míří k Zemi. Kapsle se vzorky měsíční půdy přistane ráno
Fotografie: unsplash.com
  • Sonda odebrala vzorky na začátku června
  • Modul před vstupem do atmosféry vypustí návratovou kapsli, následně zažehne motory a bude pokračovat v prodloužené misi
  • Vzorky z odvrácené strany Měsíce se dostanou na Zemi poprvé

Čínská sonda Chang'e 6 je nyní na cestě k Zemi a návratová kapsle by měla přistát zítra v ranních hodinách SELČ. Uvnitř kapsle jsou přibližně dva kilogramy lunárního regolitu, který byl odebrán z odvrácené strany Měsíce. Na Zemi se tak dostane měsíční půda z této oblasti poprvé. Čína byla také první zemí, které se podařilo na odvrácené straně Měsíce přistát. Při komunikaci s landerem po celou dobu pomáhal satelit Queqiao-2, který obíhá na oběžné dráze Měsíce.

Sonda odstartovala 3. května na vrcholu rakety Dlouhý pochod 5 a téměř měsíc směřovala k naší jediné přirozené družici. 1. června lander přistál na odvrácené straně Měsíce do oblasti jižního pólu v pánvi South Pole-Aitken. Zde zůstal po dobu tří dnů a odebíral nejrůznější vzorky půdy. 3. června pak modul odstartoval zpět k Zemi i s lunárním regolitem. Sběr vzorků probíhal dvěma způsoby, a to vrtáním za pomoci nástrojů a extrakcí povrchu robotickým ramenem.

Kapsle bude před vstupem do atmosféry uvolněna ze servisního modulu a dopadnout by měla v zítřejších ranních hodinách do oblasti Vnitřního Mongolska. South Pole-Aitken je nejstarší impaktní pánev na Měsíci a vzorky půdy by tak mohly přinést nové poznatky o tom, jak vznikal nejen Měsíc, ale i Země a další planety.


Podle spacenews.com sonda Chang'e 6 po vypuštění návratové kapsle znovu zažehne své motory, aby nesestoupila do atmosféry. Následně se vydá na prodlouženou misi – cíl bude záviset na zbylých zásobách pohonných hmot. Čína už má naplánovanou i následující misi Chang'e 7, která odstartuje v roce 2026 a zamíří k Měsíci studovat kráter Shackleton. Sonda Chang'e 8 by pak měla odstartovat v roce 2028. A do roku 2030 mají na měsíčním povrchu přistát dva čínští astronauti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze