Číňané chtějí identifikovat ztracené psy na základě unikátnosti jejich čenichů

Číňané chtějí identifikovat ztracené psy na základě unikátnosti jejich čenichů
  • Čenich psa je stejně jedinečný jako lidské otisky
  • Pro zařazení do systému ho stačí pomocí aplikace vyfotografovat

Identifikace pomocí biometrických znaků je u člověka dobře známá a dlouho využívaná metoda, kterou používají nejenom kriminalisté, ale také běžní lidé ve své každodenní praxi. Čínská firma Megvii, která se zaměřuje na využití umělé inteligence, přišla se zajímavou myšlenkou. Stejně tak jako jsou některé tělesné znaky jedinečné napříč lidskou populací, můžeme najít podobné rysy i u psů.

Konkrétně se jedná o jejich čumáky, které jsou rovněž jedinečné. Zatímco v rozvinutých zemích slouží k jednoznačné identifikaci podkožní čipy, tam, kde taková povinnost není zavedena, je dohledání ztraceného mazlíčka opravdový problém. To je také prvotním cílem nově vyvinuté aplikace. Nejdříve je potřeba svého psa zaregistrovat. To probíhá podobně, jako když si v telefonu nastavujete odemčení pomocí otisků prstů. Namísto přikládání papilárních linií na čtečku však zde fotografujete psí čumák, a to z mnoha různých úhlů.

Autoři tvrdí, že prozatím dosahují 95% spolehlivosti v identifikaci psa. Toto číslo nadále roste, jak se jim daří získávat nové a nové vzorky, kterých je v současnosti 15 tisíc. Snahou společnosti rovněž je, aby se její identifikační systém stal součástí místních samospráv. Pak by bylo snazší ztracené psy identifikovat a také za jejich volné pobíhání pokutovat majitele.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze