Jak funguje čínský kreditový systém? Sbíráte body jako ve videohře

5
Jak funguje čínský kreditový systém? Sbíráte body jako ve videohře
  • V roce 2020 chce mít čínská vláda všechny pod kontrolou
  • Lidé mohou být odměněni nebo potrestáni na základě jejích skóre
  • Skóre se stanovuje podle chování
  • Systém je prozatím nekompletní a roztříštěný

Čas od času slyšíme v médiích zmínku o čínském systému pro hodnocení obyvatel. Obvykle se dozvídáme až o důsledcích, třeba když větší množství lidí nemůže cestovat letadly nebo vlaky, ale o samotném systému a jeho fungování se toho příliš neví. Je to jenom další nástroj totalitní vlády k upevnění moci, nebo pokrokové využití technologií na zvládání enormně velkého společenství lidí?

První zmínky o systému lze datovat až do roku 2014, kdy vznikl akční plán čínské vlády, ve kterém se mluví hlavně o důvěře. Plán prozatím počítá se spuštěním celonárodní verze systému hodnocení obyvatel s povinnou účastí v roce 2020, ale už nyní jsou milióny lidí součástí tohoto systému v rámci mnoha pilotních projektů. Některé z nich spravují místní úřady, jiné zase v rámci výzkumu a vývoje technologické firmy.

Slovo kredit vyjadřuje v Konfuciově učení o morálce míru důvěryhodnosti.

Funguje to podobně jako u bank. Pokud své úvěry včas a řádně platíte, pak si časem můžete půjčovat větší a větší částky a naopak. Přesná metodologie je tajná, ale systém sleduje takové věci, jako jsou dopravní přestupky, kouření na zakázaných místech, množství nakoupených videoher a čas, ve kterých v nich trávíte, anebo chování na sociálních sítích. Roli hrají i vaše společenské kontakty.

Zatímco každé takové masivní shromažďování dat vyvolává v západním světě orwellovské konotace, čínská vláda se snaží jako filozofický základ použít Konfuciovo učení. Ostatně slovo kredit (sing-jung) je základem jeho etiky. Je jakýmsi morálním konceptem, který vyjadřuje míru cti a důvěryhodnosti. Vláda věří, že díky moderním technologiím dojde tato vize naplnění.

V tamní veřejné správě se nejedná o žádnou převratnou novinku. Už od vlády Mao Ce-tunga má každý občan osobní složku, kde se zapisuje spousta detailů z jeho života. Stále se používá například při udělení pasu nebo přijímání na státní místa.


Novinka však tento zastaralý systém s omezeným přístupem rozšíří nevídaným způsobem. Kromě vstupů do státních úřadů bude občany hlídat 200 miliónů kamer a dokonce i jejich chytré telefony.

Co vám hrozí a na co se naopak můžete těšit?

Výchozí hodnotou je 1 000 bodů. Pokud budete včas platit daně, chválit vládu, recyklovat odpad nebo darovat krev, můžete získat nějaké body navíc. V případě, že například spácháte jeden z výše popsaných skutků, nebo prostě jen odmítnete vojenskou službu, začnou se vám body strhávat. Systém trestů je prozatím také ve vývoji, ale níže najdete některé zadokumentované příklady.

Asi nejkřiklavější je omezení možnosti cestovat. Osoby z nízkým skóre nemají možnost si po omezené období koupit letenky, jízdenky nebo cestovat ve vyšších třídách. Méně viditelné, avšak neméně nepříjemné je i omezení rychlosti připojení k internetu. Zhoršené možnosti přijetí nebo rovnou zákaz studovat na některých vysokých školách nejenom pro dotčené, ale i jejich děti, je praktika, kterou důvěrně známe i my z naší socialistické minulosti. Podobně funguje zákaz práce pro stát nebo jím ovládané podniky.

seznamka baihe
Partnera za slušné chování? Tak funguje seznamka Baihe.

Čínská vynalézavost jde ale ještě dál. Umí vás zasáhnout na citlivém místě, když ztratíte souhlas úřadů ohledně možnosti mít psa. A pokud se v počtu bodů dostanete opravdu nízko, systém vás zařadí na „seznam hanby“, který bude veřejně přístupný. Když se vám někdo pokusí dovolat, telefonní automat jej varuje, že kontakt s vámi by mohl mít nežádoucí následky.

Naopak sbírání kladných bodů vás posune k možnostem, které považujeme za samozřejmé – můžete si zažádat o pas, vycestovat, vzít si úvěr v bance atd. Čím lepší je vaše skóre, tím nižší budou úroky. Můžete dostat slevy, třeba na nájem nebo energie. A perlička na závěr: více bodů vás posune na vyšší pozice v internetových seznamkách. Vaše šance na nalezení partnera se tak zvýší, což vzhledem k nedostatku žen v čínské populaci může být pro mnohé rozhodující faktor.

Diskuze ke článku
esparky
Takovou fantazii neměl ani Owrell:( Doufám, že se něčeho takového v EU nedožiju
Roman
Zalezi na tom, kolik je vam let :)
pan Satan
Tak snad Zeman vzorne studuje, jak na to. Ano, bude lip.
Řezňýk
Kde se to dá stáhnout?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze