V Číně naklonovali policejního psa. Chtějí tak zkrátit trénink

V Číně naklonovali policejního psa. Chtějí tak zkrátit trénink
  • Klon vznikl z kožních buněk dospělého psa
  • Přenesly se tak vlastnosti z jeho vzoru
  • Čína chce začít s „masovou produkcí“ do deseti let

Výcvik policejního psa je náročný úkol. Vyžaduje spoustu času a úsilí a ne všichni psi se hodí pro náročnou službu. I když si můžete ulehčit práci výběrem vhodného plemene a případně i jeho rodičů, tak je každý pes jedinečný a nikde není záruka, že tvrdý výcvik zvládne.

Jak upozorňuje státem podporovaný chinadaily.com, řešení tohoto problému je zdánlivě jednoduché – naklonovat psa, o kterém víte, že má skvělé schopnosti. V tomto případě je prvním exemplářem Kunming, dvouměsíční štěně ovčáka. Ten nebyl počat přirozenou cestou, ale výzkumníci vzali kožní buňky z dospělého psa, upravili je a vložili do embrya.

Výzkumníci neskrývají nadšení. Už v tomto útlém věku pozorují, že získal vhodné vlohy pro policejní službu, do které se bude moci zapojit po deseti měsících tréninku. Prozatím se jedná o experiment, ale existuje plán začít s „masovou produkcí“ policejních psů během následujících deseti let. Dokonce má vzniknou i banka genetického materiálu, kde by bylo možno vybírat psy podle požadovaných kvalit.

Klonování zvířat s sebou nese i jistá rizika. Kromě mnoha etických otázek je tu i možnost, že vzoroví psi budou trpět nějakou skrytou genetickou vadou, která se projeví až po delší době. Může jít například o sníženou odolnost vůči některým nemocím nebo další nepředvídatelné komplikace. I z toho důvodu je nepravděpodobné, že se s podobným přístupem potkáme mimo Čínu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze