Čínskou vesmírnou stanici zasáhl vesmírný odpad a poškodil napájení

Čínskou vesmírnou stanici zasáhl vesmírný odpad a poškodil napájení
Fotografie: Reuters
  • Posádka Shenzhou 17 tak provedla první výstup do vesmíru za účelem opravy stanice
  • Do budoucna byla přijata opatření, která by měla na vesmírný odpad upozornit

Čínská vesmírná stanice Tchien-kung utrpěla menší poškození poté, co ji zasáhl vesmírný odpad neznámého původu. Poškození se týkalo napájecích kabelů od solárního křídla, čímž došlo ke snížení energie na stanici. Posádka Shezhou 17 tak měla za úkol úplně poprvé opravit část stanice na oběžné dráze. Astronauti obývající stanici vystoupili podle space.com letos do vesmíru celkově dvakrát, přičemž poslední výstup byl proveden 1. března, kdy byla zároveň i uskutečnila oprava napájecích kabelů.

Podle english.news.cn vesmírná stanice již několikrát provedla úhybný manévr před vesmírným odpadem a i kvůli tomu již byla vylepšena schopnost předpovídat možnost srážky s úlomky na oběžné dráze, kterých jsou tisíce. Do budoucna pak stanice počítá s nainstalováním kamery s vysokým rozlišením, která bude připevněna na robotickou paži a bude tak schopna monitorovat okolí.


Mise Shenzhou 17 na Tchien-kung během několik dní skončí. Posádka na stanici strávila půl roku a včera ji přiletěla vystřídat posádka Shenzhou 18. Vrátit na Zemi by se astronauti měli 30. dubna. Noví obyvatelé pak mají naplánováno také několik výstupů do vesmíru. V jejich případech se ale nebude jednat o opravy stanice, ale o vylepšení, která ji ochrání právě před dalším vesmírným odpadem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze