Čína dnes vyšle další trojici astronautů na vesmírnou stanici Tchien-kung

Čína dnes vyšle další trojici astronautů na vesmírnou stanici Tchien-kung
Fotografie: CMSE
  • Raketa Dlouhý pochod odstartuje 14:59 středoevropského času
  • Posádka by měla na stanici Tchien–kung dorazit o sedm hodin později
  • Ve vesmíru stráví astronauti přibližně půl roku a provedou několik výstupů do vesmíru

Čínská vesmírná stanice Tchien–kung byla kompletně dostavěna na konci roku 2022 a již nějakou dobu je trvale obydlená. Aktuálně je domovem pro tři čínské astronauty mise Shenzhou 17, kteří již brzy dokončí svůj půlroční pobyt na stanici a odletí na Zemi. Tříčlenná posádka Shenzhou 18 odstartuje dnes minutu před třetí hodinou odpolední středoevropského času na raketě Dlouhý pochod a ke stanici by měla dorazit o sedm hodin později.

Posádku bude tvořit velitel mise Ye Guangfu, Li Cong a Li Guangsu. Gungfu se na vesmírnou stanici podívá již podruhé – poprvé na ni letěl v roce 2022 v rámci mise Shenzhou 13, kdy ještě stanice nebyla dokončena. Pro ostatní dva astronauty tento let bude prvním vesmírným. Pokud vás start z čínského kosmodromu Jiuquan zajímá, můžete se podívat na živý přenos, který začne 15 minut před polednem.

Podle space.com bude tato mise celkově sedmou, která poletí na Tchien–kung. Na stanici je už čeká posádka Shenzhou 17, která během několika dní předá trojici velení a následně odletí zpět na Zemi. Nová posádka stráví na oběžné dráze půl roku, během kterého mají naplánované i výstupy do vesmíru pro vylepšení stanice.


Tchien–kung se aktuálně skládá ze tří modulů – základního Tianhe, ke kterému je připojen Wentian a Mengtian. Čína ale plánuje rozšíření celé stanice, aby ji mohlo trvale obývat více lidí najednou a zároveň aby mohla být využita i pro komerční účely. Provoz stanice se aktuálně odhaduje na více jak 15 let, kdy by ale měl být připojen další modul Čínská kosmická agentura neuvedla.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze