Čínský rover na Marsu studuje, kdy se na planetě nacházela voda

Čínský rover na Marsu studuje, kdy se na planetě nacházela voda
Fotografie: NASA
  • Nové informace naznačují, že se na Marsu nacházela voda před 700 miliony let
  • Předchozí studie uváděla, že se voda na Marsu nacházela před třemi miliardami let
  • Čínský rover Zhurong nasbíral data z místa Utopia Planitia

Předchozí studie naznačovala, že se na Marsu nacházela voda asi před třemi miliardami let, kdy se planeta nacházela v období Hesperian. Toto období bylo charakteristické rozsáhlou sopečnou činností a právě to vedlo k velké ztrátě vody. Nová studie však uvádí, že voda se nacházela na Marsu před 700 miliony let.

Nové informace přinesl dle space.com čínský rover Zhurong, který je součástí mise Tianwen–1. Rover přistál na Marsu loni v květnu a vědci využili data, který rover nashromáždil během prvních 92 marťanských dnů v místě Utopia Planitia. Yang Liu, výzkumník z National Space Science Center (NSSC) v rámci Čínské akademie věd (CAS), a jeho kolegové, analyzovali data ze tří různých přístrojů roveru. Přístroje zkoumaly minerály, které dle vědců naznačují přítomnost kapalné vody před 700 miliony let. „Toto je velmi zajímavý výsledek. Máme velmi málo zaznamenaných důkazů o „mladých“ systémech kapalné vody na Marsu. A pokud jde o ty, které máme, byly obvykle ve formě solných minerálů,“ řekla Eva Scheller, planetární vědkyně z Kalifornského technologického institutu, která se na výzkumu podílela.


Přístroje roveru zaznamenaly molekuly vody ve skále. „Znamená to, že konkrétní formy minerálů obsahujících vodu se vytvořily v mnohem pozdějších časových obdobích, než se uvažovalo dříve v jiných vědeckých studiích,“ uvedla Scheller. NASA, která vyslala rover Perseverance, datuje existenci vody na Marsu před více než 3,7 miliardami let. Čínský rover, který se nachází na jiné části Marsu, tak přináší nové informace.

Mise Tianwen–1 je první nezávislou meziplanetární misí Číny a odstartovala ze Země 23. července 2020. V únoru 2021 vstoupil Tianwen–1 na oběžnou dráhu Marsu, aby zkoumal morfologii a geologii planety. V květnu téhož roku přistál lander s roverem do místa zvaného Utopia Planitia.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze