Čínský rover se na Marsu už nejspíše neprobudí. Prach zakryl solární panely

Čínský rover se na Marsu už nejspíše neprobudí. Prach zakryl solární panely
Fotografie: China National Space Administration
  • Rover je v hibernaci od května minulého roku
  • Kvůli usazenému prachu na solárních panelech se nejspíše už do aktivního stavu neprobere
  • Mohlo by se tak stát jedině v červenci, kdy nastane slunovrat a bude nejvíce slunečního svitu

Čínský rover Zhurong se plánovaně minulý rok v květnu uvedl do klidového režimu kvůli přicházející zimě. Znovu se měl automaticky zapnout v prosinci minulého roku, avšak doposud se neprobudil. Za všechno může marsovský prach, který je všudypřítomný a prachové bouře prašnost ještě zvyšují. Rover, který je poháněný solárními panely, tak již nejspíše nemá dostatek energie, aby se probral ze spánku a pokračoval v misi.

Že se rover nepohnul, zjistil orbiter NASA MRO a jeho kamera HiRISE, která jej po dobu několika měsíců opakovaně snímala na stejném místě. Původně se očekávalo, že se rover probudí, jakmile bude schopný vytvářet alespoň 140 W energie a teplota na Marsu dosáhne alespoň -15 stupňů Celsia. Dříve se k situaci Čína nevyjadřovala, po měsících mlčení však podle space.com promluvil hlavní konstruktér čínského programu pro průzkum Marsu. „Odhadujeme, že s největší pravděpodobností nepředvídatelné nahromadění prachu na Marsu vedlo ke snížení kapacity výroby energie, která není dostatečně vysoká, aby jej probudila,“ uvedl Zhang Rongqiao.

Je však ještě možné, že se Zhurong probere. Jak se bude zvyšovat úroveň slunečního světla na Marsu, mohlo by ho být dostatečné pro fungování roveru. Na Marsu nastane letní slunovrat na severní polokouli (kde se rover nachází) v polovině července. V tu dobu by mohly být podmínky pro autonomní probuzení roveru nejlepší. Ale i pokud by byla jeho mise u konce, znamenalo by to úspěch. Původně byl totiž Zhurong předurčen na misi, která trvala tři pozemské měsíce – a ty již dávno překročil.


Co měl rover za úkol?

Zhurong přistál na Marsu 14. května 2021 v místě zvaném Utopia Platinia. Je součástí mise Tianwen-1, která se skládá z orbiteru Tianwen 1 a samotného roveru. Jedná se o první čínskou misi na Marsu, která byla zároveň i úspěšná. Po plánovaných třech měsících úspěšné mise se rozhodlo, že jeho objevování Marsu bude pokračovat. Až s nastávající zimou se rover uvedl do hibernace a zda se probudí, bude záležet jen na tom, zda solární panely budou schopny vyrobit dostatek energie.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze