Curiosity na Marsu po třech letech dosáhl hřebene hory

Curiosity na Marsu po třech letech dosáhl hřebene hory
Fotografie: NASA/JPL-Caltech/MSSS/UC Berkeley
  • Na hřeben Gediz Vallis Ridge dorazil 14. srpna po třech nevydařených pokusech
  • Ze 136 snímků vytvořil 360stupňový pohled na celou oblast
  • Ta je jednou z nejmladších geologických útvarů na hoře

Rover Curiosity jezdí po povrchu Marsu již více jak deset let a podobně jako mnohem mladší rover Perseverance hledá na Marsu známky starověkého života. Na Marsu se před miliardami let nacházela tekoucí voda, a právě v těchto místech Curiosity hledá jakékoliv pozůstatky života. Po třech pokusech se konečně podařilo roveru dostat na hřeben. Předchozí snahy byly zmařeny vždy kvůli příliš ostrým kamenům či strmému svahu. Curiosity dorazil do oblasti 14. srpna a hřeben Gediz Vallis Ridge studoval i za pomoci svého robotického ramene.

Po třech letech jsme konečně našli místo, kde Mars umožnil Curiosity se bezpečně dostat na strmý hřeben. Je to vzrušující možnost natáhnout ruku a dotknout se kamenů, které byly přepraveny z míst vysoko na Mount Sharp, která nikdy nebudeme moci s Curiosity navštívit,“ uvedl Ashwin Vasavada, projektový vědec Curiosity. Rover stoupal po hoře Mount Sharp již od roku 2014 a za tu dobu ujel asi 5 km. Po cestě objevuje důkazy o tom, že v těchto místech kdysi tekla voda a tvořila se jezera. Jak stoupá výše, odhaluje, jak se místo v průběhu času měnilo. Podle NASA je Gediz Vallis Ridge jedním z nejmladších geologických útvarů, který se na hoře vytvořil.

Rover byl na hřebeni 11 dní, během kterých pořizoval fotografie tmavých kamenů, které pocházejí z vyšších částí hory. Tyto balvany tak poskytnou informace o horninách z vrcholu. „Z hory vysoko nahoře byly vytrhány obrovské kameny, vrhly se dolů a rozprostřely se do vějíře dole. Výsledky této kampaně nás donutí lépe vysvětlit takové události nejen na Marsu, ale dokonce i na Zemi,“ řekl geolog William Dietrich, který pomohl vést studii hřebene s Curiosity.


Kamera Mastcam, která je připevněna na roveru, pořídila 19. srpna celkem 136 snímků místa Gediz Vallis Ridge a ty byly poskládány do mozaiky, aby poskytly 360stupňový pohled na okolí. Mezitím co budou vědci snímky analyzovat, se Curiosity vydal na další misi, při které bude hledat cestu ke kanálu nad hřebenem, kde kdysi protékala voda po Mount Sharp.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze