Rover na Marsu zachytil západ slunce

Rover na Marsu zachytil západ slunce
Fotografie: NASA/JPL-Caltech/MSSS/SSI
  • Curiosity pozoruje marsovské mraky od roku 2021
  • Nejnovější snímek zachycuje vysoko položená oblaka, která jsou tvořena nejspíše ze suchého ledu
  • Studování mraků pomáhá k pochopení počasí na Marsu

Rover Curiosity jezdí po Marsu už přes 10 let a během toho objevil a zaznamenal mnohé. Nyní se mu podařilo zachytit sluneční paprsky při západu slunce, které prosvítaly skrze mraky. Podle NASA to bylo poprvé, co byly takto jasně vidět. Curiosity snímek pořídil 2. února během nejnovějšího průzkumu marsovských mračen, který započal v roce 2021. Oblačno je v tenké atmosféře Marsu obvykle jen na rovníku a v nejchladnějším období roku. Není tak možné je studovat celoročně.

Předchozí průzkum zachytil mraky ve výšce maximálně do 60 km nad zemí a tvořeny byly převážně z vodního ledu. Aktuální snímky je však zaznamenaly výše, což naznačuje, že jsou tvořeny oxidem uhličitým. Takto vysoko se ale nejspíše vyskytují ve skupenství suchého ledu, jelikož je zde chladno. Na Zemi mraky poskytují vědcům informace o počasí a na Marsu tomu není jinak. Kdy a kde se mraky tvoří, může přinést odpovědi o složení i teplotě atmosféry Marsu.

Na počátku průzkumu v roce 2021 využíval rover pro pozorování mraků spíše černobílé fotografie, které poskytovaly detailní pohled na strukturu mraku při jeho pohybu. Aktuální průzkum, který tento měsíc skončí, využíval častěji barevnou kameru, ta umožňuje vědcům vidět částice mraků v průběhu času a sledovat jejich růst.


Kromě slunečních paprsků prosvítajících přes mraky se Curiosity podařilo na konci ledna zachytit barevné mraky ve tvaru ptačího pírka. Barvu mrakům dodal jev zvaný iridescence. Jedná se o optický jev způsobený odrazem světla, kdy objekty, které nemají žádné pigmenty, se jeví jako pestrobarevné. Typickým příkladem je bublina z bublifuku. „Když se podíváme na barevné přechody, vidíme, jak se velikost částic v oblaku mění. To nám říká více o tom, jak se oblak vyvíjí a jak jeho částice v průběhu času mění velikost,“ vysvětlil atmosférický vědec Mark Lemmon.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze