Čína chce do konce roku podniknout šest misí pro dokončení vesmírné stanice

Čína chce do konce roku podniknout šest misí pro dokončení vesmírné stanice
Fotografie: CMSE
  • První mise je naplánována již na tento měsíc
  • V červnu by měla k vesmírné stanici odstartovat mise Shenzhou 14 s posádkou
  • Do konce roku chce Čína připojit další dva moduly a nakonec vyslat misi Shenzhou 15 s astronauty

Čína chce do konce roku zahájit celkem šest misí pro dokončení vesmírné stanice Tiangong. Po dokončení by Čína chtěla na vesmírné stanici hostit komerční aktivity i mezinárodní astronauty. První mise začne v květnu, která bude mít za cíl zásobování, další mise bude následovat hned v červnu, kdy půjde o šestiměsíční let s posádkou Shenzhou 14.

Druhý modul Wentian by měl být připojen k vesmírné stanici v červnu a následovat bude třetí modul Mengtian, který by měl odstartovat v říjnu. Podle space.com by na konci roku pak měly proběhnout ještě dva starty, a to s nákladem a zásobami a poté by měla následovat mise Shenzhou 15 s astronauty, kteří by se měli prohodit s posádkou Shenzhou 14. Větší počet lidí na vesmírné stanici dovolí právě modul Wentian, který bude obsahovat obytné místnosti.

Po dostavění vesmírné stanice ji bude obývat posádka, která bude provádět řadu experimentů souvisejících s mikrogravitací, astronomií, novými materiály, vesmírnými technologiemi atp. Astronauti by se měli na stanici měnit po půl roce a původní plán uvádí nepřetržitý pobyt ve vesmíru na 10 let.


Čínský úřad pro kosmické inženýrství (CMSEO) také uvedl, že plánuje připojit ke stanici kosmický dalekohled Xuntian, který by měl obíhat kolem Země na stejné dráze jako čínská stanice. Ten by měl odstartovat koncem roku 2023. „Teleskop bude provádět hraniční vědecký výzkum v oblasti formování a vývoje vesmíru, temné hmoty a temné energie, exoplanet a objektů Sluneční soustavy a očekává se, že zajistí řadu významných inovativních objevů,“ řekl Hao Chun, ředitel CMSEO.

Stanice Tiangong by mohla mít nakonec až šest modulů. „Vyvíjíme rozšiřující moduly a kabiny kosmické lodi, abychom mohli provádět více experimentů a poskytovat astronautům lepší životní podmínky,“ řekl Hao. Rozšíření by se týkalo například přidáním nových verzí základního modulu Tchien-che.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze