Na Marsu byly nalezeny doposud nejlepší důkazy o vodě

Na Marsu byly nalezeny doposud nejlepší důkazy o vodě
Fotografie: NASA/JPL-Caltech/MSSS
  • Rover Curiosity se nachází na Mount Sharp, kde hledá důkazy o mikrobiálním životě
  • Nyní narazil na zvlněné skalní textury, které vytvořily kdysi vlny na jezeře
  • Hornina je tak tvrdá, že se nepodařilo odebrat vzorek – vědci to však zkusí znovu na jiném místě

Rover Curiosity dorazil minulý rok v říjnu do oblasti Mounth Sharp, která je obohacená o slané minerály. Vědci předpokládají, že minerály tu zanechaly po sobě potoky a rybníky, které před miliardami let postupně vysychaly. Toto místo tedy vědci považovali za nejlepší důkaz, že se na Marsu kdysi nacházela voda. NASA však nyní uvedla, že byl objeven doposud nejjasnější důkaz o pradávných jezerech, na jejichž povrchu se tvořily vlny, které rozvířily sediment na dně jezera a časem se vytvořila zvlněná textura ve skále.

Toto je nejlepší důkaz vody a vln, který jsme během celé mise viděli. Prolezli jsme tisíce stop jezerních nánosů a nikdy jsme neviděli takový důkaz – a teď jsme ho našli na místě, o kterém jsme očekávali, že bude suché,“ řekl Ashwin Vasavada, projektový vědec Curiosity v laboratoři JPL NASA. Od roku 2014 Curiosity stoupá na úpatí hory Mount Sharp, která je 5 kilometrů vysoká. V tomto místě se kdysi nacházela jezera a potoky, které mohly poskytovat prostředí vhodné pro mikrobiální život. Zda tu ale opravdu byl, to se stále neví.


Mount Shrap se skládá z několika vrstev, přičemž nejstarší je na úpatí hory, nejmladší pak na jejím vrcholu. Jak rover pomalu stoupá výše, postupuje i v časové ose Marsu. To vědcům umožňuje studovat, jak se z planety, která byla podobná Zemi, stala poušť. Curisity po ujetí asi 800 metrů nalezl zvlněné skalní textury, které vyčnívají ze zbytku hory. Hornina je tak tvrdá, že se ani přes několik pokusů nepodařilo vyvrtat vzorek. Vědci se tak v následujících týdnech zaměří na to, aby našli měkčí horninu, ze které bude možné vzorek odebrat.

Další místa na prozkoumání už čekají

Tým už také plánuje další místa, kam se chce podívat. Curiosity poskytl pohled do dálky, vědci se tak chtějí zaměřit na neobvyklé skalní textury, které nejspíše vznikly na základě pravidelného cyklu počasí nebo klimatu. Chtějí také rover nasměrovat k údolí Gediz Vallis, kudy protékala voda. Jedná se o jeden z nejmladších útvarů na Mount Sharp. Curiosity toto údolí zahlédl již minulý rok, prostudovat jej ale bylo možné pouze na dálku. V letošním roce by se tak mohla oblast prozkoumat zblízka.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze