Čínská mise Tianwen-1 získala nejvyšší ocenění za lety do vesmíru

Čínská mise Tianwen-1 získala nejvyšší ocenění za lety do vesmíru
Fotografie: NASA
  • Ocenění dostal tým na 73. ročníku Mezinárodního astronautického kongresu
  • Tianwen–1 je na Marsu již přes 780 dní a aktuálně je kvůli zimě v hibernaci
  • Word Space Award je nejvyšší ocenění, které může federace udělit

73. ročník Mezinárodního astronautickém kongresu (IAF) v Paříži přinesl ocenění čínskému týmu, který se podílel na vývoji kosmické lodi Tianwen–1. Ta odstartovala 23. července 2020 z kosmodromu Wenchang a jejím cílem byl Mars. Na oběžnou dráhu Marsu vstoupila v únoru 2021 a v květnu solární rover Zhurong přistál na Marsu v místě zvaném Utopia Planitia. Ocenění mise dostala zejména proto, že jako první provedla kombinaci průletu oběžnou dráhou, přistání i pohyb po povrchu Marsu v rámci jedné mise.

Tianwen–1 se skládá z orbiteru, landeru a roveru a na Marsu pracuje už přes 780 dní. V současnosti je rover od května uveden do hibernace kvůli zimě. V místě, kde se rover nachází, je v noci až -100 stupňů Celsia. Navíc se potýká stejně jako InSight s prachem, který pomalu zasypává solární panely a snižuje výkon. Znovuuvedení do provozu se předpokládá v prosinci/lednu.


Mezinárodní astronautická federace udělila týmu cenu World Space Award, což je nejvyšší ocenění stanovené touto federací. IAF k ocenění uvedla, že tým kosmické lodi Tianwen–1 poskytl inovativní cestu k úspěšnému prozkoumávání Marsu a přispěl k rozvoji lidského průmyslu na jiné planetě. Není to první cena, kterou Čína obdržela, podle space.com ocenění získala naposledy v roce 2020 za přistání Chang’e 4 na odvrácené straně Měsíce.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze