Co dělat, když jste ztratili, nebo vám ukradli kartu?

Co dělat, když jste ztratili, nebo vám ukradli kartu?
Fotografie: pixabay.com
  • Vždy nejdříve zkontrolujte, zda jste si ji nedali jen na jiné místo, případně někam nezapadla
  • Kartu je potřeba co nejdříve zablokovat v mobilní aplikaci či přes klientskou linku
  • Následně si zkontrolujte transakce, zda nedošlo ke zneužití

Většina z nás má více platebních karet, které většinou máme v jedné peněžence a prakticky u všech už lze platit bezkontaktně – tedy kartu stačí pouze k terminálu přiložit. Ano, tyto platby jsou omezeny na maximální částku 500 Kč, poté musíte zadat PIN, ale představte si, že vám někdo ukradne peněženku, případně ji ztratíte a kartu někdo zneužije a zaplatí v několika obchodech do 500 Kč. Odcizená částka najednou může být několikanásobně vyšší, můžete i přijít o všechny peníze na účtu. Co tedy dělat v případě, že zjistíte, že jste kartu ztratili?

Nepanikařte

Prohledejte nejdříve tašku, kabelku a kapsy, zda jste si kartu jen někam nezaložili. Pokud opravdu kartu nemáte, je potřeba postupovat co nejrychleji a zablokovat veškeré platby. Pokud máte mobilní aplikaci, zablokování karty je otázkou minuty. V případě, že ji však nemáte, je potřeba zavolat do dané instituce a kartu zablokovat. Telefonní číslo je uvedeno na zadní straně karty. Pokud víte, že pojedete například do zahraničí, kde nebudete mít přístup k internetu, je podle forbes.com nejlepší uložit si telefonní číslo do telefonu.

Zkontrolujte platby

Jakmile dojde k blokaci, podívejte se na poslední transakce. Pokud k žádné nepovolené transakci nedošlo, můžete pouze svoji banku zažádat o vydání nové karty a dál situaci nemusíte řešit. Jestli ale zjistíte jakýkoliv pohyb na účtu, kontaktujte svoji banku a zeptejte se na možnost reklamace karetní transakce, případně jak daná banka postupuje v těchto případech. Ty se totiž budou lišit.

Pojištění

Bankovní i nebankovní instituce dnes nabízejí nespočet pojištění, která se vážou k platebním kartám. Kromě pojištění proti zneužití nabízejí třeba i pojištění při krádeži celé kabelky. Cena se může pohybovat od desítek korun měsíčně – vždy záleží na dané společnosti a výši pojistného plnění. Pokud se tedy obáváte odcizení, je dobré zvážit i tuto variantu.

Příště buďte připraveni

Je několik možností, jak snížit možnost zneužití karty na minimum. Můžete se ve vaší bance například zeptat, zda lze snížit limit na PIN u bezkontaktních plateb. Pokud to lze, můžete jej dát na 0 Kč a v tom případě bude potřeba u každé bezkontaktní platby zadat PIN. Snižte si také limity pro výběr z bankomatu, platby kartou u obchodníků i na internetu. Podle smartasset.com je také vhodné nastavit upozornění na platby nad určitou hodnotu, kterou si můžete sami zvolit. A pokud máte platební karty uloženy v mobilním telefonu nebo chytrých hodinkách, můžete je nechat doma, možnost zneužití se tím prakticky vyloučí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze