Co odhalila první rozborka faceliftovaného PlayStationu 5?

Co odhalila první rozborka faceliftovaného PlayStationu 5?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, fZone.cz
  • Kromě upraveného designu najdeme nově na vnější straně hned dva USB-C konektory
  • Uvnitř konzole se nachází také jiný větrák

Netrvalo dlouho a po prvních skutečných fotografiích faceliftované verze PlayStationu 5 se na internetu objevila i vůbec první videorozborka tohoto zajímavého kusu hardwaru. Novou konzoli si vzal tentokrát do parády Dave Lee, v jehož videu lze zahlédnout unboxing, ale především jsou zde popsány hlavní rozdíly oproti původní verzi PlayStationu 5. Novinka je, jak bylo již mnohokrát zmíněno, výrazně lehčí, ale také menší, ovšem samotný design může budit rozpaky. Nově je konzole „rozdělena“ černou linkou uprostřed a lze z ní tak sundat celkem 4 plastové kryty namísto 2 krytů u původního provedení. Podle Leeho je rovněž nevšední, že spodní část plastových krytů je matná, zatímco horní kryty mají lesklou povrchovou úpravu, což přinejmenším podle něj působí trochu zvláštně. Po odstranění krytů si lze okamžitě všimnout mechaniku, kterou lze velmi snadno připojit či odpojit od konzole. K propojení mechaniky se samotnou konzolí je pak využíván speciální konektor, který jí umožní komunikovat se základní deskou. V horní části konzole se dále nachází NVMe slot pro rozšíření úložiště.


Proměnou prošlo i žebrování chlazení, které vypadá u původní verze mnohem nápaditěji. Upravené žebrování je tentokrát mnohem jednodušší a zřejmě je s ním spojena úspora z hlediska výrobních nákladů. Lee byl rovněž překvapen tím, že naživo nepůsobí konzole až tak markantně menším dojmem. V balení se rovněž již nenachází stojánek pro vertikální umístění, pouze pro horizontální umístění v podobě dvou plastových nožiček. Verze s mechanikou je však podle něj dostatečně stabilní při vertikálním uložení, otázkou je, zda nebude vertikální stojánek důležitý pro verzi bez mechaniky.

Rozdíly najdeme také na čelní straně, kde nově není kombinace USB-A a USB-C, ale dvojice USB-C konektorů. Le provedl rovněž test spotřeby u faceliftované verze a původní a zjistil, že je spotřeba velmi podobná a liší se pouze v jednotkách W a u testovaných her rozdíl nikdy nepřesáhl 7 W.

V rámci rozborky Lee dále objevil, že u nové verze PlayStationu 5 je použit větrák s 19 lopatkami od firmy Foxconn, se kterým se doposud nesetkal u předešlých verzí PlayStationu 5. Při pohledu na základní desku lze pak spatřit upravené chlazení, ale také paměťové čipy o celkové kapacitě 1 TB, což je zhruba o čtvrtinu více, než tomu bylo u původní verze.