Sony Inzone H5
test

Sony Inzone H5

Povedená herní sluchátka pro každého

Pokud hledáte herní sluchátka, za která nechcete utrácet horentní sumy, a zároveň jste majiteli herní konzole PlayStation, nabízí se nová Sony Inzone H5. Osvědčenou mostovou konstrukci doprovází dlouhá výdrž, ale také praktické vlastnosti v čele s kvalitním zvukem.

Sony nedávno vstoupilo na trh herního příslušenství se značkou Inzone, která má oslovit jak majitele konzolí PlayStation, tak vyznavače počítačového gamingu. Významnou část portfolia přitom tvoří sluchátka mostové konstrukce, jejichž zástupcem je i nejnovější model Sony Inzone H5. Jak se osvědčil?

Sony Inzone H5
Měniče 40mm (neodymový magnet)
Frekvenční odezva 5 Hz až 20 000 Hz
Výdrž na nabití max. 28 h
Propojení 2,4 GHz (dongle)
Hmotnost 260 gramů
Cena 3 599 Kč

Obsah balení: bez zbytečných plastů

Inzone H5 dorazila v environmentálním papírovém balení bez zbytečných plastů, které obsahuje kromě sluchátek samotných rovněž USB-A dongle s praktickým hardwarovým přepínačem pro režim přenosu zvuku z PC a PlayStationu, kabel pro přenos zvuku skrze 3,5mm jack a 1,5m napájecí USB-C/USB-C kabel.

Sony Inzone H5
Líbilo se nám
  • environmentální balení

Konstrukční zpracování: komfortu dostatek

Inzone H5 spoléhají (v duchu dříve představených modelů) na celoplastovou konstrukci, která barevně pěkně ladí se základní (bílou) barvou konzole PlayStation 5. Zpracování působí kvalitně, náušníky jsou krásně měkké, stejně jako část mostu, jež se dotýká hlavy uživatele, a celá sluchátka váží sympatických 260 gramů. Nízkou hmotnost osobně velmi oceňuji, neboť přispívá k pohodlnému používání po delší dobu a komfortnímu nošení obecně. Samotné mušle/náušníky jsou pak dostatečně velké a se sluchátky jsem neměl problém pohodlně hrát ani s hlavou opřenou o polštář, což rozhodně neplatí pro všechna sluchátka této konstrukce na trhu.

Co se ovládacích prvků týče, na levé straně se jedná o snadno nahmatatelné kolečko pro ovládání hlasitosti, na straně pravé pak o tlačítko pro vyvážení poměru zvuku samotné hry a chatu doplněné o vypínací tlačítko. Na levé straně pak stojí za zmínku ještě samotný mikrofon, jenž lze (de)aktivovat jeho posunutí. Mikrofon mířící vzhůru je tak vypnutý a naopak.

Sluchátka jsem měl během hraní na konzoli Playstation 5 nasazena v některých případech i 2 až 3 hodiny v kuse a přestože uzavřeným sluchátkům příliš neholduji, neměl jsem nepříjemný pocit z toho, že by mě na hlavě tlačila nebo byla nějakým způsobem nepohodlná.

Líbilo se nám
  • pohodlná i během delšího používání
  • jednoduché ovládání
  • vypnutí mikrofonu jeho posunutím

Propojení: mnoho možností na výběr

Propojení se zdrojem zvuku je možné skrze 3,5mm jack (dodávaný kabel), ale také pomocí již zmíněného donglu. Ten má tvar klasického USB disku a kromě posuvného přepínače pro počítač/PlayStation disponuje rovněž líbivým LED podsvícením bílé barvy. Díky tomu si jej při obhlídce konzole/počítače všimnete, i když je v pokoji tma.

Počítačová aplikace je velmi pěkně zpracovaná.

Přenos zvuku v případě použití donglu funguje klasicky na frekvenci 2,4 GHz s extrémně nízkou latencí přenášeného signálu, nutno však podotknout, že propojení skrze Bluetooth schází. V oblasti bezdrátových možností se tak jedná o čistě herní sluchátka, respektive je nutné mít zdroj zvuku podporující dongle. Do telefonu s běžným USB-C či snad Lightningem je tedy nepřipojíte, pokud nevyužijete 3,5mm jack či redukci. Vyšší (a také dražší) modely Bluetooth propojení zvládají, je tedy dobré tento aspekt zvážit před nákupem. Kvalita mikrofonu je pak i u H5 na špičkové úrovni, sluchátka tak klidně mohou posloužit i jako alternativa k videokonferencím.

V souvislosti s propojení pak musím zmínit také počítačovou aplikace Inzone Hub, skrze kterou si lze upravit nastavení ekvalizéru, nastavení jednotlivých hlasitostí, dynamického rozsahu zvuku a dalších atributů. Aplikace je velmi pěkně zpracovaná a přehledná, ještě víc se mi ale líbí jednoduchost přepínání mezi zdrojem zvuku z PC a Playstationu posuvným tlačítkem na samotném donglu.

Líbilo se nám
  • praktický dongle s přepínačem
  • povedená aplikace pro PC
  • 2,4GHz propojení s velmi nízkou latencí
Nelíbilo se nám
  • bezdrátové spárování s telefonem/tabletem není možné

Kvalita zvuku a výdrž: prostorovost i nutná kvalita

Nejnovější Inzone H5 sází, stejně jako ostatní modely, na 40mm neodymové měniče, jež mají výraznější basy (díky ekvalizéru lze však zvuk přizpůsobit), což je podle mého názoru pro herní využití příhodné. Zejména při hraní akčních her si pak užijete bohaté zvukové efekty, které vám pomohou se lépe ponořit do hry. Pro prostorovější efekt je k dispozici technologie 360 Spatial Sound a sluchátka samozřejmě zvládnou zprostředkovat rovněž 3D zvuk z konzole PlayStation 5, jež je pro tyto účely vybavena dedikovaným čipem. Například během hraní nového Marvel's Spider-Man 2 jsem si užíval skutečně parádních efektů, ať už šlo o zvuky úderů během soubojů či filmových sekvencí. Při plížení v The Last of Us zase můžete slyšet i sebemenší ruch a rovněž rozpoznat, ze kterého místa přichází. To stejné platí i pro Returnal, kde zase budete často slýchat zvuk nejrůznějších futuristických zbraní i další speciální efekty. Se sluchátky jsem hrál také nejnovější Gran Turismo, kde si dosyta užijete projevu motorů luxusních supersportů.

Sony Inzone H5

S kvalitou zvuku u těchto sluchátek jsem byl tedy rozhodně spokojen, ačkoliv oproti vyšším modelům nedisponují ANC. Utěsnění průniku okolních ruchů je navzdory tomu (vzhledem ke konstrukci) stále povedené a běžný ruch v domácnosti odruší bez problémů. Budete-li hrát v bezdrátovém režimu (tedy ne přes 3,5mm jack), jistě vás potěší rovněž výdrž až 28 hodin na plné nabití. Sluchátka disponují praktickým ukazatelem, který se objeví v rozhraní PlayStationu či počítače a během nabíjení vás zase bude informovat oranžová LED. Plné nabití by mělo trvat zhruba 3,5 hodiny, obvykle jsem však sluchátka připojil na 20 až 30 minut, a získal tak více než dostatek energie pro několik dalších hodin hraní.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • skvělý prostorový efekt

Zhodnocení

Nová herní sluchátka Inzone přináší další alternativu pro příznivce značky Sony, jež hledají kvalitní ozvučení během hraní her, ale nemohou si dovolit zainvestovat do klasické aparatury či jen nechtějí rušit své okolí. Navzdory chybějícímu ANC nabídne i tento model velmi solidní odhlučnění a samotná kvalita zvuku (především pak prostorovost) rovněž nadchne. Jediným neduhem je tak absence Bluetooth propojení, to však umí další sluchátka v portfoliu výrobce.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • kvalitní zvuk (zejména prostorový efekt)
  • dlouhá výdrž
  • povedená aplikace pro PC
  • praktický dongle s přepínačem mezi PC a PlayStationem
  • kvalitní 2,4GHz propojení s nízkou latencí
Zápory
  • nedisponují možností propojení skrze Bluetooth
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze