U Japonska zachytili rybu v dosud největší hloubce oceánu

U Japonska zachytili rybu v dosud největší hloubce oceánu
Fotografie: unsplash.com
  • Ryba se nacházela v hloubce 8 336 metrů pod hladinou oceánu
  • Jedná se o vodního tvora, který se nazývá Pseudoliparis
  • Vědci rybu nalezli v příkopu Izu-Ogasawara na jihu Japonska

Vědci natočili rybu, která plavala v dosud nevídané hloubce oceánu. Jde o nejhlubší pozorování, jaké kdy bylo provedeno. Ryba se nacházela v hloubce 8 336 metrů pod hladinou oceánu. Jedná se o vodního tvora, který se nazývá Pseudoliparis a v takové hloubce se nacházel v příkopu Izu-Ogasawara na jihu Japonska.

Vedoucí výzkumu uvedl, že by ryba mohla být v maximální hloubce, kterou může jakákoli ryba přežít nebo se jí velice přiblížila. Předchozí nejhlubší pozorování ryb bylo provedeno v hloubce 8 178 metrů jižněji v Pacifiku v Mariánském příkopu. Tento nový objev tedy překonává hloubkový rekord o 158 m. „Pokud bude tento rekord překonán, bude to jen o několik dalších metrů,“ řekl pro bbc.com profesor Alan Jamieson, který už před deseti lety předpověděl, že se ryby budou nacházet až ve hloubce 8 400 metrů. Deset let zkoumání toto tvrzení potvrdilo.


Mláďata Pseudoliparis byla zachycena kamerovým systémem připevněným k zátěžovému rámu z boku lodi, na kterém byla návnada. Přestože se nepodařilo ulovit exemplář, aby bylo možné plně identifikovat druh, několik ryb se podařilo ulovit v hloubce 8 022 metrů v nedalekém příkopu. Jednalo se o stejný druh ryby.

Pseudoliparis patří do skupiny ryb, kterým se říká terčice. Jsou to velice pozoruhodná stvoření, která se dokázala přizpůsobit životu v chladných vodách Arktidy a Antarktidy. Umí také přežívat v extrémním tlaku, který v hlubinách je. V osmi kilometrech pod vodou je na ně vyvíjen tlak více než 80 megapascalů, což je přibližně 800× tlaku na povrchu oceánu. K přežití jim pomáhá želatinová kůže na těle. Existuje více než 300 druhů, z nichž se většina řadí mezi mělkovodní tvory a vyskytují se v ústích řek. Tyto ryby navíc nemají plovací měchýř. To je orgán, který je naplněný plynem a slouží k řízení vztlaku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze