Kuchařský robot TechMagic omezí práci kuchaře na několik kliknutí

Kuchařský robot TechMagic omezí práci kuchaře na několik kliknutí
Fotografie: TechMagic
  • Stačí vybrat recept a doplnit suroviny
  • Robot už se komerčně prodává v Japonsku

Když přijdou na přetřes schopnosti umělé inteligence a jejího rozvoje v poslední době, běžná výtka může znít, že „oběd za vás neuvaří“. To je do jisté míry pravda, možnosti současné robotiky za generativní AI začínají poměrně zaostávat. Řada profesí tak stále musí spoléhat na lidské dovednosti. A týká se to i kuchyní.

Japonská firma TechMagic to chce změnit. Na rozdíl od mnoha jiných se nesnaží vytvořit humanoidního robota, který by nahradil kuchaře, ale rovnou z celé kuchyně udělat jednoho obřího robota. A takový přístup, zdá se, funguje. I-Robo má být v provozu v několika restauracích v zemi svého původu a na letošním CESu dokonce získal jednu z cen odborné poroty.


Práce člověka se zde omezuje jen na naprosté minimum. Na dotykovém displeji stačí vybrat požadovaný recept a pak podle pokynů doplnit suroviny. Zbytek je zcela automatický, a to včetně případného smažení. Kuchařka je navíc on-line, takže se zásoba receptů stále rozrůstá. Na konci celého procesu robot dokonce umyje nádobí i sám sebe.

Celé to zní lákavě a určitě se už nemůžete mnolzí dočkat okamžiku, kdy spojení „kuchyňský robot“ dostane nový význam. Než něco takového dorazí do domácností, ještě nějakou dobu potrvá. Také není známá cena, o té firma vyjednává individuálně s každým zájemcem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze