Robotické kočky a psi jsou bojovníci proti epidemii osamělosti

Robotické kočky a psi jsou bojovníci proti epidemii osamělosti
Fotografie: Joy for All
  • Snahy, jak řešit osamělost stárnoucí populace, mohou částečně řešit robotická zvířata
  • Tyto snahy započaly před třiceti lety v Japonsku
  • Dnes krom psů pomáhají i kočky nebo ptáci

Robotičtí psi, jako je například tento aktuální model od Xiaomi, jsou obvykle považováni za výstřelek pro majetné zákazníky nebo coby demonstrace inženýrských schopností. Je tu však jedna funkce, o které se zatím příliš nemluví. Na počátku 90. let 20. století začal výzkumný pracovník japonského Národního institutu pokročilé průmyslové vědy a technologie pracovat na projektu, který později dostal jméno Paro. Více než 30 let po svém vývoji zůstává tulení mládě s očima laní nejznámějším příkladem terapeutického robota pro seniory. V roce 2011 dosáhl robot zenitu popkulturní popularity díky neoficiálnímu cameu v seriálu Simpsonovi.

Japonsko má již několik desetiletí trh s robotikou pro starší lidi pod kontrolou, a to jak díky horlivému přijímání nových technologií, tak díky stárnoucí populaci. Téměř třetina obyvatel země je starších 65 let a očekává se, že toto číslo ještě poroste. Prodloužení průměrné délky života je pozitivní, ale může také vést k narušení struktury společenské podpory. Již desítky let se o robotech hovoří jako o způsobu, jak doplnit nedostatek lidí na trhu péče a pomoci starším lidem, aby se necítili tak osamělí.

Podobné snahy, i když s menším zpožděním, se odehrávají ve Spojených státech. Tamní hlavní hygienik Vivek Murthy uvedl, že osamělost je spojena se zkrácením délky života podobně jako kouření 15 cigaret denně a dokonce více než v případě obezity. Tomu mají alespoň částečně zabránit tři modely, které vyrábí společnost Ageless Innovations. Společnost na jejich produkci byla založena v roce 2015 jako odnož společnosti Hasbro a prostřednictvím své značky Joy for All a specializuje se na výrobu robotických zvířecích společníků pro stárnoucí populaci. Kočka debutovala na konci téhož roku a pes přišel v roce 2016. Oba modely mají společnou DNA se svými protějšky navrženými společností FurReal Friends, která patří společnosti Hasbro.

Pták je nejnovějším přírůstkem do řady. Tento malý robot, oficiálně pojmenovaný Walker Squawker, se připevňuje k asistenčním chodítkům. Stejně jako psi a kočky reagují malí Squawkeři na světlo a dotyk. Také začnou zpívat, když zjistí, že se pohyb zastavil, ve snaze přimět své majitele, aby využili jejich asistenci při chůzi. I mezi roboty však platí, že pes je nejlepší přítel člověka. Robotický retrívr stále vede v počtu objednávek, dva ze tří prodaných robotických asistentů jsou tito neživí retrívři.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze